Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su najmanje 363 mandata, dovoljno da osiguraju većinu i da Johnson ostane premijer. Za većinu je bilo potrebno 326 mandata.

U svom govoru nakon što je dobio većinu Johnson je izjavio kako se radi o povijesnoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Veliku Britaniju iz EU-a.

Rano jutros obratio se novinarima:

“Sada je jasno da je Brexit volja većine britanskog naroda. Neću vas razočarati, radit ću dan i noć kako bi opravdao vašu podršku. Jer mi političari izgubili smo zadnje tri godine na razne pregovore i dogovore. Brexit će se dogoditi do 31. siječnja, nema ali, nema možda. Želimo izaći iz Europske unije i preuzeti kontrolu nad našim granicama, nad našim zakonima, nad našim migracijskim sustavom i sklopiti nove dogovore.

NHS (Nacionalna zdravstvena služba) naš je glavni prioritet. Dovest ćemo nove medicinske sestre i tehničare, nove liječnike, izgraditi nove bolnice. Radit ćemo na svim prioritetima za koje ste glasali, poput ulaganja u školstvo, ulaganja u znanost, u policiju. Glasali ste za to da ova zemlja postane ugljično neutralna. I to ćemo napraviti. Za sve ove stvari dali ste svoj glas i naša je sveta obaveza ispoštovati vaše želje i vaše povjerenje”, rekao je Johnson.

“Povijesni izbori”

Ova vlada je dobila “moćan mandat da provede Brexit”, rekao je Johnson nakon što je ponovno pobijedio u svojoj izbornoj jedinici na zapadu Londona.

“Povijesni” izbori omogućit će vladi da “poštuje demokratsku volju naroda”, rekao je Johnson.

Konzervativci će imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.

Za laburiste je ovo najgori rezultat po broju mandata od izbora 1935.  Očekuje se da će Jeremy Corbyn biti pozvan na odgovornost.

John Bercow, bivši predsjednik parlamenta, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona ako se rezultati pokažu točnima te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja siječnja 2020. godine.

“Ovo je fantastična pobjeda Konzervativne stranke i Borisa Johnsona”, rekao je Bercow.

“Johnsonu se potpuno isplatila kocka s izborima. Ovo je apsolutno dramatična pobjeda.”

Trenutna situacija osvojenih mjesta u parlamentu:

konzervativci: 365 mjesta
laburisti: 203 mjesta
Škotska nacionalna stranka: 48 mjesta
liberalni demokrati: 11 mjesta
Plaid Cymru: 4 mjesta
Zeleni: 1 mjesto
stranka Brexit: 0 mjesta

Škotska premijerka zadovoljna izborima

Škotskoj nacionalnoj stranci pripast će 48 mandata, a liberalnim demokratima 11. 

Škotska premijerka Nicola Strugeon zadovoljna je stranačkim rezultatom jer je SNP izgubio samo četiri od 59 izbornih jedinica u Škotskoj. 

Rezultate na nacionalnoj razini, međutim, nazvala je “strašnim”. 

Stranka za Brexit Nigela Faragea ostala je bez mandata. 

Brexit do kraja siječnja

Premijer Boris Johnson kampanju je fokusirao samo na jedno pitanje – završetak Brexita 31. siječnja. 

Njegov glavni suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn, biračima je nudio novi referendum u slučaju pobjede. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Index