Bliži se rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, a kampanja ulazi u najžešću fazu. Kako su se kandidati pozicionirali po izbornim jedinicama, planiraju li se postizborne koalicije, tko krši Ustav te tko stvara maglu, odgovorili su gosti emisije “Otvoreno”.

Bačić: HDZ će nastaviti s pozitivnim programom

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Branko Bačić otkrio je kako će HDZ sutra predstaviti svoje kandidate i program, a kandidacijske liste predati u petak. Osvrnuo se i na najavu predsjednika Zorana Milanovića da ulazi u izbornu utrku.

– Liste ćemo predati u petak, a sutra ćemo predstaviti sve naše kandidate i program. Kada sam danas na pitanje novinara rekao da je ovaj izborni proces kontaminiran, time sam samo ponovio riječi uvaženih profesora ustavnog prava u Hrvatskoj i Ustavnog suda RH pa i velikog dijela analitičara, rekao je.

Ponovio je kako predsjednik krši Ustav te da “ne treba biti mudar” da bi se ocijenilo da izborni proces i utakmica “nisu fer”.

– Dakle, predsjednik Milanović – prema ocjeni Ustavnog suda i prema ocjeni profesora ustavnog prava, krši Ustav i izborni zakon. Ne treba biti mudar ili bistar da bi se ocijenilo da izborni proces i utakmica nisu fer, ustvrdio je.

Kako je rekao, “HDZ će nastaviti s pozitivnim programom i kršenje Ustava im neće biti alibi”.

Bauk: Dekontaminacija dolazi 17. travnja

Odgovarajući na prethodne izjave kako je izborni proces kontaminiran, saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk naglasio je kako 17. travnja dolazi do dekontaminacije. Osvrnuo se i na Ustavni sud.

– Što se tiče kontaminacije, 17. travnja će doći do dekontaminacije. Predsjednik Republike nije prekršio Ustav. Ustav je prekršio predsjednik Ustavnog suda, kada je, bez toga da je dobio od Sabora i dvotrećinske većine zahtjev da utvrdi kršenje Ustava – sam to rekao i to na dijelu tiskovne konferencije mimo onoga što je predstavio kao upozorenje Ustavnog suda, rekao je.

Kako kaže, 17.4. se biraju kandidati, koji, kada budu izabrani – mogu bilo kojem državljaninu potpisati da bude mandatar.

– Pa čak i onome tko danas obnaša dužnost koja je možda nespojiva sa zastupničkom, podsjetio je te dodao kako je istu stvar potvrdio Ustavni sud.

Osvrnuo se i na Facebook objave predsjednika.

– Vaši gledatelji mogu ocijeniti poklapa li se to s programom našeg koalicije, kazao je.

Grmoja: SDP i HDZ stvaraju maglu fingiranog sukoba, obje su sljedbenice KP-a

Saborski zastupnik Mosta i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja naglasio je kako želi da građani u Hrvatskoj žive od svog rada. Istaknuo je slučaj uvođenja eura te ustvrdio kako su upozoravali da će to negativno utjecati na umirovljenike te optužio obje stranke da provode iste politike

– Uputili smo zaključak i tražili odgodu uvođenja eura. HDZ, SDP i Možemo su glasali protiv tog zaključka, rekao je.

Osvrnuo se i na političko djelovanje Mosta kada su skupljali potpise za referendum.

– Jedini smo ustali na ulice i prikupljali potpise protiv COVID potvrda koje su bile diskriminatorne. SDP nas je napadao, Peđa Grbin, HDZ i Možemo – koji su bili najžešći. SDP i HDZ stvaraju nekakvu maglu fingiranog sukoba koji traje već trideset i nešto godina. To su dvije stranke koje su sljedbenice komunističke partije, SDP faktično, a HDZ jer je 90 tisuća komunista tamo prešlo.

Ustvrdio je kako su Hrvatskoj potrebni novi, čisti i nekompromitirani ljudi, a “nikakve nabujale rijeke pravde, nego čista voda”.

Migracije: Tri glasa za jačanje policije, jedan za vojsku na granici

Bauk je naglasio kako bi bez migranata EU ostala bez dobrog dijela svojih primanja te onog što je čini dobrim mjestom za život.

– Smatram da je migrantska politka, jedna od – za budućnost najvažniih politika i da država tu treba, što se tiče legalnih migranata – zauzeti i donijeti strategiju kako ćemo to implementirati da nam ekonomija ostane bar na ovoj razini. Kada bi svi legalni i ilegalni migranti danas otišli iz EU, EU bi u trenu ostala bez radne snage, plaća mirovina i svega onoga što EU čini najboljim dijelom zemaljske kugle za život, rekao je.

Kako je ustvrdio, “ilegalni prelazak granice je protupravno ponašanje i svaka država se mora, sa svim onim što je čini državom tome suprotstaviti”. U ovom trenutku smatra kako je to putem policije.

Radin je se s time složio te kazao kako je “vojska krajnja mjera”.

– Dok se može civilnim, pod navodnicima, represivnim sredstvima stati na kraj određenoj pojavi – to je dobro. Vojska je vojska, to je krajnja mjera, dodao je.

Bačić: Hrvatska nije osjetila ilegalne prelaske, problem je napuhan

Grmoja je optužio političare da ne znaju što se događa u Hrvatskoj te iznio podatak kako “nam na teret pada 60 tisuća ilegalnih migranata”.

– Morat ćemo za njih plaćati ili glavarinu ili ih primiti tu da s nama žive, rekao je.

Bačić je naglasio kako je odnos policije prema migrantima dobar te da ilegalni prelasci povremeno utječu na određene općine i gradove.

– Hrvatska policija itekako se kvalitetno odnosi prema svim migrantima. Točan je podatak od preko 60 tisuća ilegalnih prelazaka granice. Ali Hrvatska to nije osjetila. To se u određenom trenutku osjeća u pojedinim gradovima i općinama. Njima nije cilj Hrvatska.

Njima je Hrvatska prolazna država prema drugim europskim destinacijama, kazao je.

S nama, kako kaže “ostaju radnici koji rade u ugostiteljskom i turističkom sektoru” te je dodao da je cijeli problem napuhan.

Izvor: Sloboda.hr/HRT