Jedam od potencijalnih uzdanica Vatrenih na predstojećem Europskom prvenstvu definitivno bi mogao biti Ante Budimr, piše Narod.hr.

Životna forma hrvatskog napadača

Iako je napadač Dinama Bruno Petković u sjajnoj formi od iskusnog Budimira puno se očekuje, s pravom. Naime, Ante je jedan od najboljih strijelaca jake španjolske La Lige. Zaista igra vrlo dobro, na radost izbornika Zlatka Dalića, s obzirom kako je problem klasičnog centarfora i dalje bitna točka hrvatske reprezentacije.

Budimir na neki način proživljava drugu mladost, što bi se reklo, s obzirom na brojne golove, ali i na činjenicu da su to i atraktivni pogodci. Slobodno se može govoriti o životnoj formi igrača koji na terenu, i kad mu ide, i kad mu ne ide, daje sve od sebe.

Težak život, velikosrpska agresija…

Inače, Ante je zbog velikosrpske agresije morao napustiti svoj dom iz sela Ozimice u blizini Žepča, u Bosni i Hercegovini. Kao i većina Hrvata sportaša i Budimir je odabrao hrvatsku reprezentaciju. Jedan od posljednjih koji je to učinio je Dinamov veznjak Petar Sučić.

Kao dječak Budimir je ostao bez oca te je ovaj 32-godišnjak, samozatajni nogometaš, danas u životnoj formi. Sve što mu se lijepo događa Ante je definitivno zaslužio. Sam je to ”zaradio”. Vratilo mu se, od dijela navijača nerijetko podcjenjivan danas nada hrvatskog napadačkog reda na najvećoj europskoj nogometnoj smotri.

Antu je odgojila samohrana majka te mu djetinjstvo zasigurno nije bilo nimalo lako.

“Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. godine dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u automobilskoj nesreći”, kazao je Budimir svojedobno za hrvatske i španjolske medije te je dodao: “Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila”

Debitirao za Vatrene u kasnim dvadesetima

Za hrvatsku reprezentaciju debitirao je u ”poznim” nogometnim godinama, ima je 28 godina kad je zaigrao protiv Švicarske. Dosad je odigrao 19 susreta u vatrenom dresu.  Budimir je za reprezentaciju zabio jedan gol, onaj Armeniji, gol koji je Hrvatsku odveo na Europsko prvenstvo.

Sama karijera Budimira imala je više amplituda, dobar dio karijere igrao je u nižim ligama, sve nekako neprimjetno. Po principu daleko od očiju daleko od srca. Krenulo je pravim smjerom nakon što je prešao u Mallorcu. Godine 2021. Osasuna ga je dovela 2021. za 8 milijuna eura te je tako postao najskuplji igrač u povijesti kluba.

Glede života van nogometnih terena Budimir studira na Ekonomskom fakultetu te je otac troje djeci, u sretnom je braku sa Monikom. Život ima i onu svjetlu stranu, puno vjere, malo sreće, rada, truda i vrati se, prije ili poslije. Anti se vratilo.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr
Foto: HNS