Dvobojima protiv Walesa, 25. ožujka u Splitu, te tri dana poslije gostovanjem kod Turaka u Bursi, za hrvatsku nogometnu reprezentaciju započinje ciklus kvalifikacija za Euro 2024. u Njemačkoj, čemu je bila i posvećena konferencija za medije izbornika Zlatka Dalića.     

Na početku druženja s novinarima u hotelu Lav Meridien, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak pobrojao je sve uspjehe koje je reprezentacija ostvarila pod vodstvom Zlatka Dalića, a potom se i izbornik osvrnuo na proteklo razdoblje, komentirajući nedavno potpisan novi ugovor koji ga za izborničku dužnost veže do završetka Svjetskog prvenstva 2026.

Izbornik Dalić održao konferenciju za medije

“Napravili smo rezultate koji su veličanstveni. Puno je to više od ciljeva koji su bili postavljeni. Možda nismo ni svjesni što smo napravili. Osjećam da još imam energije, snage i motiva zajedno s igračima i stožerom, navijačima i vama, nastaviti s reprezentacijom i pokušati opet napraviti dobar rezultat. Svaki naš cilj mora biti plasman Hrvatske na veliko natjecanje. Svjestan sam očekivanja i znamo da ih moramo opravdati. Imamo kvalitetu i sposobnost da to napravimo. Bez zajedništva nema ništa i idemo dalje u nove pobjede”, rekao je Dalić u uvodu.

Prvo veliko natjecanje za koje će se “Vatreni” pokušati kvalificirati je Europsko prvenstvo koje će 2024. biti održano u Njemačkoj, a prvi suparnik na tom putu je reprezentacija Walesa. Utakmica će biti odigrana u subotu, 25. ožujka (20.45 sati), na splitskom Poljudu, a tri dana poslije Hrvatska će gostovati u Turskoj. Preostala dva suparnika u skupini su Latvija i Armenija.

“Favoriti smo svakako, tu su još Wales i Turska i moramo biti oprezni. Ja sam vodio Hrvatsku kroz dva kvalifikacijska ciklusa u kojima smo bili prvi u skupini i nadam se da će opet biti tako”, rekao je Dalić koji u slučaju plasmana na završni turnir računa i na veliku navijačku podršku.

“Bio sam u Njemačkoj 2006. kao navijač i ono što je bilo u Berlinu, to se nikada nije više ponovilo. Mislim na broj Hrvata na utakmici. Bilo je čudesno. Jedan od razloga što sam ostao jesu navijači i to Europsko prvenstvo, ali moramo ostvariti plasman na Euro.”

foto HINA/ Ivana IVANOVIĆ/ ik

Uz ostvarivanje velikih rezultata, Dalić paralelno, iz akcije u akciju, ima i misiju proširivanja igračkog kadra.

“Mislim da Hrvatska nikada nije bila jača i kompletnija nego u Rusiji. Nije to više to, da imamo sve igrače iz pet najjačih liga Europe. Pokušat ćemo kroz našu kvalitetu i mladost koja dolazi ostvariti što bolji rezultat, ali moramo proći kroz kvalifikacije. Hrvatska je 2018. bila baš kompletna i zrela, 10 godina zajedno, sada se tek moramo pripremati za dalje, ali dečki su za to spremni”, tvrdi Dalić.

Uoči početka ovih kvalifikacija postoje problemi s nekolicinom igrača koji slove za nositelje igre.

“Dugo je pauzirao Brozović, nije igrao Kovačić, ni Kramarić. Imali smo problema i s formom i s ozljedama, ali sada se vraćamo. Moramo to zaboraviti i pokušati naći najkvalitetnije i najbolje, iako situacija s igračima nije najsjajnija.”

Novi problem je i ozljeda Brune Petkovića, zbog koje je u nedjelju već u 20. minuti dvoboja Dinama i Rijeke morao napustiti igru.

“Znat ćemo cijelu situaciju danas. Petković je bio na magnetu, doći će, ali ne znamo još situaciju. Pozvao sam Musu da ga vidim, da ga imam na oku. Želim mu dati šansu. Ne bih htio gomilati napadače. Sutra ću vam znati sve konkretnije reći kad vidimo kakvo je stanje sa svima.

O reprezentativnoj karijeri kapetana Modrića

Što se tiče Modrića, sve ovisi o njemu, što on misli i kako se bude osjećao. Ja bih volio da on bude što duže s nama, ali odluka je na njemu.

Jedno je pitanje bilo vezano i za kapetana Luku Modrića te njegov mogući nastup na Euru.

“Sve ovisi o njemu, što on misli i kako se bude osjećao. Ja bih volio da on bude što duže s nama, ali odluka je na njemu.”

Komentirao je i povratak Torcide

Kako se igra u Splitu, Dalića je zasigurno razveselila najava pripadnika Torcide da se vraćaju kao skupina i na reprezentativne dvoboje.

“Ja stalno ističem da je hrvatska reprezentacija mjesto okupljanja navijača i zajedništva. Veseli me njihova odluka i ja bih volio da isto naprave Boysi, Armada, Kohorta… Jer ovo je hrvatska reprezentacija i moramo biti svi zajedno.”

Kako i je i sam Dalić naglasio, Hrvatsku u prve dvije utakmice čekaju dvoboji protiv dva najozbiljnija konkurenta u skupini za plasman na Euro.

“Mi moramo biti svjesni da smo favoriti u našoj skupini i to je neupitno, ali ne smijemo pomisliti da smo se već plasirali, jer to može biti nezgodno. Ako shvatimo utakmice neozbiljno, imat ćemo velikih problema. Ne smijemo pomisliti da smo mi najbolji i da nitko ništa ne može, jer je to početak našeg kraja”, istaknuo je izbornik.

Očekivanja od prve dvije utakmice kvalifikacija

Dalić je najavio da se taktičke postavke neće bitno mijenjati u odnosu na one koje je koristio na Svjetskom prvenstvu u Katru, a rekao je i kakvim bi bodovnim učinkom bio zadovoljan.

“Važno je ne izgubiti utakmicu, pogotovo u Turskoj. Mi idemo na pobjedu u obje utakmice i nećemo kalkulirati, ali reći ću da bi četiri boda bio dobar rezultat. Da pobijedimo Wales i ne izgubimo u Turskoj.”

Wales po prvi put dolazi u Hrvatsku bez Garetha Balea.

“Bale ih je nosio dugi niz godina i oni se sad prilagođavaju na igru bez njega. Nezgodni su jer imaju brzance na bokovima i čvrstog napadača. Igraju u 5-4-1, svi su iza lopte i mi moramo biti koncentrirani da nas ne uhvate na kontru. Očekujemo od njih fanatičnu borbenost. Nisu oni kvalitetni kao mi, ali ne smijemo ih podcijeniti”, poručio je Dalić.

Detalje oko sastava, poput onog hoće li od prve minute na Poljudu zaigrati Marko Livaja, izbornik nije želio javno komentirati.

“Ne igraju ni Zlatko ni Marko sam, igra Hrvatska. Leži Livaji Poljud, osjeća se dobro. Zabio je već golova za reprezentaciju, od njega očekujem veliki doprinos.”

Ponovno je aktualiziran i problem desnog krila te središnjeg napadača, koji je često spominjan u Katru.

“Miksali smo igrače u špici i na desnom krilu. Ja nisam sklon tome, ali nemam stalno rješenje. Mislio sam da će Brekalo igrati u Fiorentini, ali nije se to ostvarilo. Treba nam jedan takav brzanac. Kod nas bi svi igrali lijevo, a nitko desno. Zato smo stavili Špikića na pretpoziv i on nam je potencijal za dalje. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Pozvao sam Belju i Musu da ih vidim. Za desno krilo imamo rješenja.”

Pred početak ovih kvalifikacija je i status Mislava Oršića u Southamptonu.

“Žao mi ga je. Otišao je s najboljom namjerom, ali ne igra. Isto kao i što sam napravio s Vlašićem, ne želim ga izgubiti i zato sam ga zvao. Ali ako ne bude redovito igrao u klubu, neće moći ni za reprezentaciju igrati”, zaključio je Dalić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Ivana IVANOVIĆ/ ik