Kao što znamo, imena Geoffreya Nicea i Nevenke Tromp poznata su čitateljstvu širom zapadnoga Balkana. Prethodnoga tjedna u bosanskohercegovačkim i srbijanskim medijima osvanula je priča koja otkriva drugo, javnosti do sada manje poznato područje njihova rada – ulaganje u unosan građevinski poduhvat izgradnje mediteranske vile na hrvatskom otoku Ugljanu. Kako smo imali prilike pročitati, to ulaganje opterećeno je brojnim i teškim dugovima koji su primorali Nicea i Trompovu da se „razviju u strijelce“ ne bi li diljem zapadnoga Balkana osigurali svježe izvore financija za svoj poduhvat. Nice je pisao kosovskoj vladi u pokušaju da „utjera dug“ za svoje usluge u iznosu od preko pola milijuna eura, dok je Trompova preko SDP-a BiH lobirala u slučaju tužbe za genocid protiv Srbije, tražeći ni manje ni više nego čitav milijun eura svoje šestomjesečne usluge. Ta praksa novčane iznude i pravničkoga najamništva bez ikakvih etičkih skrupula ne može se jednostavno objasniti bez zalaženja u rad Zaklade Geoffreya Nicea, koju je par osnovao još 2014. godine.

Obiteljski posao?

Ta zaklada upisana je kao neprofitna pravna osoba u Nizozemskoj. Prema podatcima koji se mogu naći na službenim mrežnim stranicama nizozemske Gospodarske komore, puno ime spomenutoga pravnoga entiteta glasi Geoffrey Nice Foundation on Law, History, Politics, and Society in the Context of Mass Atrocities, sjedište joj je na adresi Antonie Duyckstraat 127 2582tg, ‘S-GRAVENHAGE The Hague, Netherlands (registarski broj društva: 59990937), a kao datum upisa u registar naveden je 12. veljače 2014. godine. Nice je svoju zakladu registrirao u kategoriji Društvene znanosti i humanistička istraživanja i razvoj, a među uslugama koje pruža navode se savjetovanje, istraživanje i posebne poslovne usluge.

Uvidom u mrežne stranice zaklade, može se lako uočiti da je riječ o vrlo maloj, gotovo obiteljskoj organizaciji od svega tri stalna člana: uz Nicea u ulozi tajnika, tu je i neizostavna Nevenka Tromp kao predsjednica i izvršni direktor, ali i, pomalo neočekivano, notorna srbijanska aktivistica za ljudska prava Sonja Biserko na položaju rizničarke. Glavno područje djelovanja zaklade svodi se na održavanje ljetnih tečajeva u okviru međunarodnoga programa Master Class, među kojima se ističe program „Međunarodni kazneni sud u kontekstu tranzicijske pravde“. U opisu toga tečaja stoji da „omogućuje studentima različitih obrazovnih profila u i izvan regije da obogate svoj akademski kurikul putem interdisciplinarnoga pristupa i interakcije s kolegama koji dolaze iz područja na kojima su se u nedavnoj prošlosti zbili masovni zločini“.

Nameće se zaključak da Trompova i Nice kroz svoje tečaj nastoje postići sljedeće ciljeve. Kao prvo, da prodaju svoje razumijevanje pojmova masovnih ratnih zločina i genocida, rašire haaško razumijevanje pravde, i nametnu se kao pioniri u preobrazbi međunarodnoga pravnoga sustava u kojem bi oni nastupali u ulozi „boraca za pravdu“ i „pomagača žrtvama genocida“. Drugo, da se kroz indoktrinaciju mladih pravnika (osobito s područja zapadnoga Balkana) pojam genocida pretvori u vrlo učinkovito političko oružje kojim bi se širom svijeta napadalo one države koje predstavljaju glavne političke izazivače hegemoniji Zapada i proizvela mržnja protiv svih koji se ne uklapaju u njihov „idealni“ poredak. I treće i posljednje, da se obrazuje čitav naraštaj mladih pravnika širom europskih zemalja koji bi po potrebi igrali ulogu Niceova kulta te poslužili kao kadrovski i svaki drugi temelj za uspostavu budućih ad hoc sudova za genocid tamo gdje to odgovara zapadnjačkoj geopolitičkoj agendu u danom političkom trenutku.

U te svrhe, zaklada je svakoga ljeta okupljala znanstvenike iz Europe i SAD-a, uglavnom stručnjake s područja prava, povijesti, političkih znanosti i sociologije, ali i političare, međunarodne odvjetnike i aktiviste za ljudska prava. Zahvaljujući Niceovoj reputaciji i vezama u relevantnim krugovima, zaklada je privlačila ugledne predavače koji su donosili posebnu auru prestiža odgovarajućim Master Class tečajevima.

Ljetni tečajevi i „ispiranje mozga“

Tijekom devet Master Class tečajeva, Geoffrey Nice i Nevenka Tromp obučili su preko dvije stotine studenata iz brojnih zemalja svijeta: Velike Britanije, Nizozemske, Hrvatske, BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Južne Koreje, SAD-a, Slovenije, Švicarske, Francuske, Sirije, Malezije, Pakistana, Kanade, Škotske, Australije, Jordana, Njemačke, Hong Konga, Indije, itd. Glavnim predmetom proučavanja bila su događanja na području Kambodže, bivše Jugoslavije, Irana, Mjanmara, Vijetnama i Sirije. Nice se pobrinuo da njegov tečaj u jednom trenutku postane i dio Erazmus programa Europske unije, preko kojega su studenti dobivali velikodušne stipendije. Ugled zaklade dostigao je tada svoj vrhunac. Prema riječima jednoga bivšega stipendista koji je želio ostati anoniman: „Sudjelovanje na tečaju bila je stvar velikoga ponosa za polaznike. Međutim, kako su predavanja odmicala, tako je postajalo jasno da je opseg znanja koji se nudi prilično skroman, a njegovo usmjerenje politički obojano. U jednom trenutku, osjećao sam se umalo kao žrtva ispiranja mozga. Osim toga, interes predavača i javna slika programa uvijek su bili na prvom mjestu. Moji kolege i ja osjećali smo se kao obično oruđe u nečim tuđem planu s kojim naši interesi nemaju mnogo veze. Ipak, ostajali smo da bismo završili započeto, a i nadajući se da će nam ta stavka ipak doprinijeti u oblikovanju profesionalnoga životopisa, jer su Master Class tečajevi cijenjeni u okviru ustanova EU, osobito u pravnoj sferi.“

Nehajan stav prema učenicima ogledao se i u profilu Niceove zaklade na društvenim mrežama. Njezine račune na Twitteru, Instagramu i YouTubeu obilježava krajnje skroman sadržaj, koji se svodi na nekoliko vremenski međusobno udaljenih, neredovitih objava. Prema riječima našega izvora: „Medijski profil zaklade kao da ej tu tek reda radi, da bi se privukli pojedini institucionalni donatori i opravdala potrošnja novca.“ Uvidom u društvene mreže, izbrojali smo da Niceova zaklada ima svega 194 pratitelja na Twitteru, 76 na Instagramu i 32 na YouTubeu. Na nekim mrežama objava nema od 2015. ili 2016. godine, dok se Master Class tečajevi posljednji put spominju 2020. godine.

Financijske nepravilnosti

Financijski izvještaji zaklade nisu ništa opširniji. Uvidom u podatke za razdoblje od 2014. do 2021. godine (izvještaj za 2022. još nije izašao iako su godišnji izvještaji do sada objavljivani u prosincu tekuće godine) zapažamo primljene donacije u visini od 361.551 eura. Iz oskudnih podataka, međutim, već se mogu nazrijeti određene nelogičnosti. Naime, tečajevi iz 2019. i 2021. godine, iako održani uživo (online tečaje 2020. bio je izuzetak uslijed korona-krize), s gotovo istovjetnim brojem studenata (30, odnosno 23) podnijeli su sasvim različite troškove. Ta razlika iznosi 14.742 eura, i to u korist tečaja s trećinom studenata manje. Možemo samo pretpostaviti kakve bi neregularnosti otkrio podrobniji uvid u financijsko poslovanje Niceove zaklade.

Gdje je novac namijenjen radu Zaklade zaista odlazio, najbolje govori uvid u njezinu upravljačku strukturu. Uz Trompovu i Nicea, tu kao da i nema drugih ljudi. Umjesto poslovnoga kontakta, na mrežnoj stranici nizozemske zaklade stoji broj mobilnoga telefona Nevenke Tromp i broj kućnoga telefona Geoffreya Nicea u Velikoj Britaniji. Službeno sjedište pravne osobe poklapa se s privatnom adresom Nevenke Tromp u Nizozemskoj. Naš izvor navodi da je financijski izvještaj za 2022. odgođen zbog nenamjenskog trošenja sredstava od strane Nevenke Tromp, koje nije uspjela knjigovodstveno „opravdati“ u odgovarajućem roku. Nameće se zaključak da uz Niceovo posuđeno ime i ugled, Nevenka Tromp vodi svakodnevne poslove Zaklade, uključujući i preraspodjelu više nego pozamašnoga doniranoga novca.

Iako, sami za sebe, navedeni uvidi ne mogu donijeti konačnu riječ o istinskoj naravi rada toga haaškoga dvojca tijekom posljednjih desetak godina, saznanja o vili na Ugljanu, novčanim problemima, grčevitoj borbi za svaki cent opravdanoga ili neopravdanoga honorara i donacije, stvaraju jasniju sliku o pravnom stanju stvari. Nadamo se da će podrobniji pregled izvještaja o njihovu radu u 2022. godini otkriti još nešto, i time priču o „stručnjacima za genocid“ dovesti na višu razinu.

Izvor: Sloboda.hr/ Miloš M. Milojević

foto: screenshot Twitter