Bugarski parlament usvojio je 1. veljače rezoluciju kojom se Holodomor, umjetna glad Ukrajinaca koju su naredile sovjetske vlasti 1932.-1933., priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Dokument je prihvaćen sa 134 glasa za, protiv je bilo 26 zastupnika, a nijedan nije bio suzdržan.

Svako “poricanje, opravdavanje i trivijaliziranje ovog genocida smatrat će se činom obeščašćavanja sjećanja na milijune ljudi” koji su ubijeni u Holodomoru, navodi se u rezoluciji.

Ranije, 15. prosinca, Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom se Holodomor priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Holodomor je, osim Bugarske, priznala 21 država, uključujući Češku, Rumunjsku, Irsku, Moldaviju i Njemačku.

Ukrajina svake godine obilježava spomen na žrtve Holodomora četvrte subote u studenom.

Prema procjenama povjesničara, Holodomor je uzeo između 7 i 8 milijuna života, a Ukrajina je postala masovna grobnica.

U Hrvatskoj i dalje nema rezolucije

U Hrvatskom saboru prije nešto više od dvije godine zastupnici Hrvatskih suverenista napisali su i predali deklaraciju o Holodomoru, međutim ta deklaracija do današnjeg dana nije u uvrštena na dnevni red sabora zbog nedostatka političke volje od strane vladajućih, govori zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre.

„Nakon uvrštavanja na dnevni red pokušao sam prikupiti potrebnih 30 potpisa kako bi deklaracija došla na raspravu i glasanje, ali 2021 godine nije bilo političke volje niti hrabrosti za takvo nešto. Početkom agresije na Ukrajinu postojala je politička volja barem kod dijela opozicije, ali i vladajuće većine da se o ovoj temi raspravi u Saboru. 25. ožujka ove godine sukladno poslovniku Hrvatskog sabora prikupili smo potpise i predali ih tajništvu sabora i bilo je vrlo izgledno da će se o ovoj točki napokon raspravljati u Saboru.

“No tek nekoliko sati nakon predaje potpisa, 3 od 6 saborska zastupnika iz vladajuće većine povlače svoje potpise zbog pritiska pojedinaca iz HDZ-a,” zaključio je Milanović Litre

Izvor: Sloboda.hr/The Kyiv Independent

foto: EPA/OLEG PETRASYUK