Danas je u Hrvatskom saboru prilikom iznošenja stajališta klubova saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre podsjetio na genocid nad ukrajinskim narodom, Holodomor, koji je uzeo preko 7 milijuna života, a čija se 90. obljetnica obilježava ovog vikenda.


U slobodnom govoru, Milanović Litre rekao je da su prije te tragedije Ukrajinci bili poljoprivredni i ekonomski div koji je zadovoljavao potrebe cijelog Sovjetskog saveza, međutim zbog nacionalne osviještenosti su se našli na udaru poreznih nameta, restrikcija i pljačke privatnog vlasništva u korist jačanja bolesnih ideja Jozefa Staljina i promoviranja socijalizma. U svrhu promocije tih trulih, bolesnih socijalističkih ideja. U svrhu mazanja oči međunarodne zajednice. U svrhu iskrivljenog prikazivanja socijalizma kao najboljim modelom vlasti – naglasio je Milanović Litre.


Također je istaknuo i brojke zbog kojih se ovaj zločin smatra jednim od najgorih u povijesti, „1929. godine, Sovjeti državnim neprijateljima proglašavaju većinu ukrajinskih seljaka te im oduzimaju 73 000 seoskih domaćinstava, a u sljedećih nekoliko godina objavljuju popis od 200 000 domaćinstava koje su podijelili u 3 kategorije po kojima su Ukrajinci trebali biti streljani, zatvoreni, protjerani ili stavljeni pod strogi nadzor službenih vlasti. Godinu dana kasnije u istočne radne logore deportirano je najmanje 850 000 seljaka koji su ubijeni ili pušteni da se smrznu po pustošima Sibira u neljudskim uvjetima. Porezi za privatne farme postavljeni su kako bi bili veći od prihoda, a već 1932. godine gotovo sva zemlja bila je u vlasništvu države. Ukrajinska sela postala su masovne grobnice, a seljacima su bile dodijeljene tzv. „unutarnje putovnice“ te im je bilo zabranjeno bježanje u rusificirane gradove u Ukrajini kako bi tražili hranu i pomoć. Tisuće obitelji je pobijeno u bjegovima i potrazi za hranom.“


Milanović Litre podsjeća da je prije dvije godine prvi puta govorio na ovu temu u Hrvatskom saboru, te je na molbu Ukrajinske zajednice iz Hrvatske pokrenuo inicijativu za priznavanjem Holodomora u Hrvatskom saboru. U suradnji s 18 udruga koje se bave očuvanjem ukrajinske kulturne baštine, ali i s političkim predstavnicima ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, Hrvatski suverenisti napisali su i predali deklaraciju o Holodomoru u Hrvatski sabor, međutim ta deklaracija do današnjeg dana nije u uvrštena na dnevni red sabora zbog kako kaže, nedostatka političke volje od strane vladajućih.


„Nakon uvrštavanja na dnevni red pokušao sam prikupiti potrebnih 30 potpisa kako bi deklaracija došla na raspravu i glasanje, ali 2021 godine nije bilo političke volje niti hrabrosti za takvo nešto. No, početkom agresije na Ukrajinu postojala je politička volja barem kod dijela opozicije, ali i vladajuće većine da se o ovoj temi raspravi u Saboru. 25. ožujka ove godine sukladno poslovniku Hrvatskog sabora prikupili smo potpise i predali ih tajništvu sabora i bilo je vrlo izgledno da će se o ovoj točki napokon raspravljati u Saboru. No tek nekoliko sati nakon predaje potpisa, 3 od 6 saborska zastupnika iz vladajuće većine povlače svoje potpise zbog pritiska pojedinaca iz HDZ-a.“


Milanović Litre napominje kako su od tada do danas Češka, Irska, Brazil te Moldavija priznale Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Oštra poruka vladajućima

Ruslan Stefančuk predsjednik Verhovne Rade, je pričao o toj inicijativi kada se za ovom govornicom obraćao hrvatskom narodu. Profesori i akademici su slali apele za priznavanjem, čak se i Hrvatski helsinški odbor jasno oglasio po ovom pitanju. A od vladajuće većine mogli smo samo čuti muk u javnosti, ali zato su iza zatvorenih vrata jasno i glasno govorili da je najveći problem ove deklaracije to što je predložena od Hrvatskih suverenista, od strane opozicije.“


Za kraj, obratio se direktno vladajućima riječima: „Gospodo, čega se bojite? Zašto ne želite dati satisfakciju Ukrajinskom narodu po pitanju njihove najveće tragedije? Neće Vas to puno koštati, tek koji sat rasprave u Hrvatskom saboru i jedan klik tijekom glasanja.”


“Kada bih bio krajnje nekorektan mogao bi se pitati ili još bolje proglasiti vas rusofilima, ruskim igračima, ruskim trabantima, ali ja sam iznad takvih lijepljena etiketa. Slava Ukrajini, Bog i Hrvati“ zaključio je Milanović Litre.

Izvor: Sloboda.hr

foto: screenshot facebook/markomlitre