Hrvatski suverenisti Grada Zagreba reagirali su na najavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o sadnji 8.000 stabala po cijeni od 3,2 milijuna eura ili 462,50 eura po sadnici. U priopćenju koje potpisuje Frano Čirko, dopredsjednik zagrebačke organizacije Hrvatskih suverenista, proziva se Tomislava Tomaševića zbog neraspisivanja javnoga natječaja za taj unosni posao, ali i podsjeća na neke točke Tomaševićevog predizbornog programa.

“Ovaj višemilijunski posao sadnje stabala po višestruko većoj cijeni od nabavne dobila je gradska tvrtka Zrinjevac – bez javnoga natječaja. To ne samo da baca ozbiljnu sumnju na potencijalne kriminalne radnje u dotičnoj gradskoj tvrtki, nego se kosi i s predizbornim obećanjima aktualnog gradonačelnika i njegove zeleno-lijeve koalicije”, ističu Suverenisti.

Hrvatski suverenisti u svome priopćenju pitaju gradonačelnika Tomašević je li zaboravio na svoj predizborni program.

“Na 7. i 8. stranici svoga predizbornoga programa za Zagreb, Tomašević i Možemo! posvetili su čitavo poglavlje nečemu što su nazvali ‘Kompetetivina, društvenosavjesna i zelena javna nabava’, a teze iz tog poglavlja ponovili su na 22. stranici u poglavlju pod nazivom ‘Učinkovito poslovanje’. U tim poglavljima Tomašević i Možemo! ističu kako će ‘pravila javne nabave jednako vrijediti za sva zainteresirana poduzeća i da će iskorijeniti sve dosadašnje oblike privilegirane nabave, klijentelizma i potaknuti da gradske poslove dobiju najbolji, a ne najpodobniji ponuđači. Na taj ćemo način stvoriti uštede za proračun kroz smanjivanje rashoda gradskih poduzeća i istovremeno privući najkvalitetnije tvrtke’”, podsjetili su Suverenisti zagrebačkog gradonačelnika.

“Dok je bivši gradonačelnik Bandić za ovakve poslove raspisivao barem fiktivne javne natječaje, Tomašević za ove 500-eurne sadnice čak ni ne raspisuje javni natječaj, nego se ovaj unosan posao direktno dodjeljuje Zrinjevcu. Kako ćemo uopće ‘stvoriti uštede na proračun’ i ‘privući najkvalitetnije tvrtke’ ako tim istim tvrtkama ni ne damo priliku da daju svoju ponudu?”, pitaju Suverenisti gradonačelnika i aktualnu zagrebačku vlast. 

Zaključno, Hrvatski suverenisti tvrde da generalno nemaju ništa protiv sadnje stabala.

“Dapače, neka Zagreb postane jedna velika, pošumljena, klimatski neutralna pješačka zona. No, s obzirom na ovo dvoipogodišnje iskustvo života u Tomaševićevom – nikad prljavijem i nikad zapuštenijem – Zagrebu, građani našega glavnoga grada s pravom se mogu zapitati tko će čistiti i zbrinjavati lišće i sve ostale popratne sadržaje tih novih 8 tisuća 500-eurnih stabala? Najlakše je potrošiti 3,2 milijuna eura gradskoga novca i posaditi drveća. No, njihove krošnje ne mogu prikriti zapuštenost zagrebačkih ulica, kao ni neodgovorno trošenje gradskoga novca”, zaključuju Hrvatski suverenisti.

Izvor: Sloboda.hr