Američki predsjednik Joe Biden u srijedu će se u Belfastu sastati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i sjevernoirskim političkim čelnicima, a trodnevnu irsku turneju započet će govorom povodom obilježavanja 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak. 

Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, provest će nešto više od pola dana u Sjevernoj Irskoj te će potom dva i pol dana boraviti u Republici Irskoj gdje će se sastati s dužnosnicima, ali i svojom daljom rodbinom.

U razgovoru s novinarima prije polaska iz Washingtona Biden je rekao da mu je prioritet doprinijeti u “očuvanju mira” dok Sjeverna Irska obilježava godišnjicu Sporazuma na Veliki petak iz 1998., kojim je okončano tri desetljeća krvoprolića između uglavnom katoličkih protivnika i uglavnom protestantskih pristaša britanskih vlasti.

Biden će nastojati i osigurati očuvanje nedavnog sporazuma, Windsorskog okvira, između Europske unije i Britanije kojim su ublažene trgovinske prepreke između Sjeverne Irske, Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva nakon brexita. 

Taj dogovor do sada nije uspio pridobiti najveću probritansku stranku u regiji, Demokratsku unionističku stranku (DUP), da prekine bojkot vlade s prenesenim ovlastima, ključnog dijela mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

DUP je rekao da Bidenov dolazak, što je prvi posjet američkog predsjednika regiji u deset godina,  neće povećati pritisak da stranka prekine svoj više od godinu dana dug prosvjed protiv trgovinskih pravila koja Sjevernu Irsku tretiraju drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako se očekuje da će se Biden susresti s predstavnicima DUP-a i druge četiri glavne sjevernoirske političke stranke, nejasno je hoće li održati i odvojene sastanke.

Biden će, uz novog posebnog izaslanika SAD-a za Sjevernu Irsku za gospodarska pitanja Josepha Kennedyja III., iznijeti prijedlog snažnijih investicijskih veza SAD-a i Sjeverne Irske kako bi pokušao potaknuti razrješenje zastoja. 

Nakon govora na Sveučilištu Ulster i sastanka sa Sunakom, Biden će otputovati u okrug Louth, smješten na pola puta između Belfasta i Dublina, gdje je rođen njegov pradjed. U srijedu se diljem otoka očekuje olujno nevrijeme. Biden će se u petak sastati s rođacima s druge strane svoje obitelji u zapadnom okrugu Mayo.

Bidenov prapradjed Owen Finnegan, postolar iz okruga Louth, emigrirao je u Sjedinjene Države 1849. godine. Njegova obitelj, uključujući Bidenovog pradjeda Jamesa Finnegana, slijedila ga je 1850. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/Chris J. Ratcliffe / POOL