Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je najavio ublažavanje vladinog plana reforme pravosuđa u očitom pokušaju smirivanja više od dva mjeseca neviđenih prosvjeda širom zemlje i bojazni koje su izrazili zapadni saveznici.

Najava je uslijedila nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao Netanyahua i, prema Bijeloj kući, izrazio podršku kompromisu u izraelskoj ustavnoj krizi i izgradnji širokog konsenzusa.

Otkako je krajem prošle godine ponovno izabran na čelo jedne od najdesnije orijentiranih koalicija u povijesti Izraela, Netanyahu teži promjenama u pravosuđu koje bi njegovoj vladi dale veći utjecaj u odabiru sudaca i ograničile ovlasti Vrhovnog suda da poništi neki propis.

Izraelska politička oporba zasad nije komentirala najavu ublažavanja plana reforme. Čelnici prosvjeda optužili su Netanyahua za prijevaru i zaprijetili eskalacijom. Već poljuljani šekel pao je još 0,4 posto u odnosu na dolar.

S obzirom da ima parlamentarnu većinu, činilo se da će Netanyahu ratificirati paket reformi do stanke Knesseta 2. travnja, ali većina će sada biti odgođena do ponovnog zasjedanja 30. travnja.

Zakon još uvijek predviđen za ratifikaciju u sljedeća dva tjedna uzdrmao bi izraelsku metodu odabira sudaca – pitanje koje je u središtu kontroverze reforme, a kritičari optužuju Netanyahua da pokušava obuzdati neovisnost sudova.

Premijer kojem se sudi zbog optužbi za korupciju koje poriče, inzistira na tome da traži ravnotežu među granama vlasti.

U telefonskom razgovoru u nedjelju uvjeravao je Bidena da je izraelska demokracija zdrava, priopćio je Netanyahuov ured.

Netanyahu je pozvao oporbu da razmisli. Oporba je obećala bojkot glasanja o ratifikaciji u Knesetu i potaknula ulične prosvjede koji su doprli do redova izraelske vojske, koja je obično iznad politike.

“Pružamo ruku svakome kome je istinski stalo do nacionalnog jedinstva i želje za postizanjem dogovora”, stoji u priopćenju koalicije.

Aktivistička skupina Black Flags rekla je da će se demonstracije intenzivirati usprkos Netanyahuovoj najavi, koju je odbacila kao “proziran pokušaj da se prosvjed uspava lijepim riječima”.

Netanyahu se također suočio s osudom unutar svoje konzervativne stranke Likud kada ga je jedan od aktivnijih zastupnika u reformama, Tally Gotliv, u intervjuu za Ynet Radio optužio za “kapitulaciju”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ABIR SULTAN / POOL