Mate Granić rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako hrvatsko glasanje protiv rezolucije o Gazi pred Općom skupštinom UN-a jača savezništvo sa SAD-om i pokazuje principijelnost.

Rezolucijom, koju je predložio Jordan, traži se bezuvjetni prekid napada Izraela na pojas Gaze, ali se ne spominje Hamas niti se imenom osuđuju njegovi zločini protiv izraelskih civila. Naposljetku je usvojena sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih. Među zemljama koje su bile protiv, uz Hrvatsku, bili su i SAD, Izrael, Austrija i Mađarska.

Granić, bivši ministar vanjskih poslova RH i savjetnik premijera za vanjsku politiku, rekao da je napad terorističke organizacije Hamas na Izrael najveće stradanje židovskog naroda nakon Drugog svjetskog rata.

Dodao je da je SAD ključni saveznik Hrvatske, podsjetivši da su dali i podršku što se tiče Oluje 1995.

– Mene su drugog dana Oluje pozvali u Ženevu, rekao je Granić.

– Od mene su tražili da stanemo. Naravno da sam, uz podršku predsjednika Tuđmana, energično odbio i rekao – još dva dana za velike operacije i tri-četiri dana za manje, a možemo samo razgovarati o poštivanju humanitarnog prava, dodao je.

Ovaj potez jača savezništvo sa SAD-om i principijelni smo, poručio je Granić o glasanju protiv rezolucije.

Dodao je da cijeli svijet ima opasnost od radikalnog islama i terorističkog skupina, Hrvatska manje nego mnoge druge države, ali da je to sadašnja realnost.

“Strahovita mržnja”

Politički analitičar prof. Branko Caratan rekao je kako Izrael mora odgovoriti na napad Hamasa, a odgovor je veoma težak.

– Hamas nije vojska, Hamas je teroristička organizacija i čišćenje Hamasa znači praktično u finalu priče ulične borbe, a u uličnim borbama se veoma gine, posebno ginu napadači, rekao je Caratan.

Rekao je i da bliskoistočno pitanje 75 godina nije riješeno te da su radikali s obje strane, i Izraela i Palestine, uglavnom uspjeli onemogućiti postizanje dogovora. Dodao je da se proizvodi strahovita mržnja.

– Mene su prijatelji upozoravali, kad sam rekao da dolazim ovamo, da pazim što govorim. Ovdje više ne postoji kompleksnog pristupa, ili si za jednu, ili za drugu stranu, rekao je Caratan.

Caratan je također rekao kako će ova situacija izazvati jačanje ekstremne desnice, koja već jača zbog priljeva migranata.

Ogovarajući na pitanje boji li se da bi Europa mogla postati bojišnica obračuna radikalnih arapskih skupina i proizraelskih opcija, Granić je rekao da je problem ilegalnih migracija ogroman te da je potpuno destabilizirao Njemačku. Europski političari radili su ogromne pogreške, dodao je.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT