Izraelske snage ubile su Palestinca u četvrtak za vrijeme racije na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski dužnosnici, u jeku pokušaja da se obuzda daljnje širenje nasilja.

U priopćenju izraelske policije stoji da je njezina postrojba bila uključena u raciju u četvrtak ujutro radi uhićenja Palestinca osumnjičenog za upletenost u nekoliko pucnjava.

Snage su opkolile kuću u kojoj je bio i pucale na njega nakon što je u njih uperio oružje, rekla je granična policija.

Palestinsko ministarstvo zdravstva reklo je da je 25-godišnji Amir Abu Kadije u gradu Tukaremu ustrijeljen u glavu.

Nova skupina oformljena u otporu protiv izraelske okupacije pod imenom “Turkarem Brigade” rekla je da je Abu Kadije bio jedan od njihovih osnivača, a za ubojstvo je rekla da je to “atentat”.

U četvrtak je obilježen prvi dan muslimanskoga svetog mjeseca ramazana na palestinskim teritorijima.

Prijašnjih godina u doba ramazana bilo je povremenih sukoba između izraelske policije i Palestinaca, posebno oko jeruzalemske džamije al Akse, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimanske vjernike, koje židovi štuju kao Brdo hrama.

Ove godine ramazan se vremenski poklapa sa židovskom Pashom i kršćanskim Uskrsom.

Izraelski i palestinski dužnosnici u nedjelju su se obvezali na smirenje nasilje, na sastanku u Šarm el Šeiku kojemu su prisustvovala egipatska i jordanska izaslanstva.

Proteklih mjeseci na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael izbio je val sukoba. Izraelske racije su gotovo svakodnevne, a nasilje izraelskih doseljenika se pojačalo u jeku niza palestinskih napada.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ALAA BADARNEH