Izraelska krovna sindikalna organizacija Histadrut pozvala je u ponedjeljak na opći štrajk u jeku masovnih prosvjeda protiv reforme pravosuđa.

Štrajk pogađa letove iz međunarodne zračne luke Ben Gurion blizu Tel Aviva i brojne druge sektore. 

“Naredio sam trenutačnu obustavu polijetanja iz zračne luke”, rekao je Pinchas Idan, predsjednik radničkog sindikata u zračnoj luci Ben Gurion.

Očekuje se da će deseci tisuća putnika biti pogođeni izmjenama rasporeda letenja. 

Histadrut je ranije pozvao na “povijesni” štrajk radnika kako bi se zaustavilo “ludilo” vladine kontroverzne reforme pravosuđa.

Štrajk će započeti ako premijer Benjamin Netanyahu ne objavi da odustaje od planirane reforme, priopćila je sindikalna organizacija.

Izraelski mediji u međuvremenu su izvijestili da Netanyahu planira danas komentirati kontroverznu reformu pravosuđa. 

No nakon izvješća da njegovoj nacionalističko-vjerskoj koaliciji prijeti raspad, izraelske televizijske postaje javile su da je njegova izjava odgođena.

Rano jutros u Knesetu oporbeni zastupnici napali su Simchu Rothmana, predsjednika odbora koji je vodio prijedlog zakona, uz povike “Sramota! Sramota!” i optužbe koje uspoređuju prijedlog zakona s militantnim skupinama koje žele uništenje Izraela.

“Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael. Nema potrebe za Hamasom, nema potrebe za Hezbollahom”, čulo se kako je jedan zastupnik rekao Rothmanu nakon što je odbor za ustav odobrio ključni prijedlog zakona za ratifikaciju.

Netanyahu može zamrznuti reforme koje su izazvale masovne ulične prosvjede, ali taj potez bi mogao dovesti do velikih prosvjeda u njegovoj desničarskoj koaliciji. 

Veleposlanstva Izraela dobila naputak da se pridruže štrajku

Izraelska veleposlanstva širom svijeta dobila su naputak da se u ponedjeljak pridruže štrajku protiv pravosudne reforme premijera Benjamina Netanyahua, navodi se u sindikalnom pismu koje je Reuters dobio na uvid.

U pismu se navodi da će aktivnosti ministarstva vanjskih poslova u zemlji i inozemstvu biti ograničene samo na hitne usluge.

Štrajk će započeti ako premijer Benjamin Netanyahu ne objavi da odustaje od planirane reforme, priopćila je sindikalna organizacija.

Netanyahu je putem Twittera pozvao prosvjednike i njihove protivnike da se suzdrže od nasilja.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ATEF SAFADI