– Kremlj je priopćio u srijedu da su odnosi sa Sjedinjenim Državama u “žalosnom stanju” i na najnižoj točki, nakon što je Washington optužio Rusiju za rušenje jednog od njegovih izviđačkih dronova nad Crnim morem.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da s Washingtonom nije bilo kontakata na visokoj razini u vezi s incidentom te da nema što dodati priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Rekao je da su bilateralni odnosi na “najnižoj točki, u vrlo žalosnom stanju” no da istodobno Rusija nikad nije odbila konstruktivan dijalog, pa ga ne odbija ni sada”.

Američka vojska priopćila je u utorak da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler jednog od njihovih špijunskih dronova dok je letio nad Crnim morem u međunarodnom zračnom prostoru, zbog čega je pao u vodu.

Rusija je zanijekala da je zrakoplov udario u dron, sugerirajući da se srušio zbog “oštrog manevriranja”.

Američki dužnosnici rekli su ruskom veleposlaniku u Sjedinjenim Državama da Moskva mora biti opreznija kada leti u međunarodnom zračnom prostoru, rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, nakon pada američkog vojnog drona u Crno more.

State Department je u utorak pozvao ruskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

“Poruka koju smo prenijeli ruskom veleposlaniku jest da moraju biti oprezniji u letenju u međunarodnom zračnom prostoru u blizini američkih letjelica koje, opet, lete na potpuno legalne načine, obavljajući misije u korist naših nacionalnih sigurnosnih interesa”, rekao je Kirby u intervjuu za CNN.

Kirby je također rekao da nadzorni dron MQ-9 nije pronađen i da možda nikada neće biti pronađen, s obzirom na dubinu Crnog mora gdje je pao.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL