Ruski lovac Su-27 udario je u utorak u propeler američkog vojnog drona “Reaper”, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

“Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9,” priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan obavijestio je predsjednika Joea Bidena o incidentu, potvrdio je koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Kirby je dodao da “nije neuobičajeno” da ruski zrakoplovi presretnu američke zrakoplove iznad Crnog mora, te je istaknuo da je bilo drugih presretanja posljednjih tjedana. 

Međutim, Kirby smatra da je današnji incident jedinstven po tome koliko su ruske akcije bile “nesigurne, neprofesionalne i nepromišljene”.

“Avioni Su-27 su izlili gorivo”

General Christopher Cavoli, visoki vojni zapovjednik NATO-a, navodno je obavijestio svih 30 država članica vojnog saveza o prijavljenom incidentu iznad Crnog mora danas. Zračne snage SAD-a izdale su priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na “nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način”. 

“Otprilike u 7:03 ujutro (CET), jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, avioni Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način”, navode u priopćenju. 

Ruski i američki avioni su djelovali iznad Crnog mora od početka rata

“Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan”, rekao je u izjavi general američkih zračnih snaga James B.Hecker, zapovjednik europskih i afričkih zračnih snaga SAD-a. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Index.hr

foto: screenshot twitter