Unatoč upozorenjima Ustavnog suda i DIP-a, predsjednik Milanović i danas tvrdi da će biti premijer i da okuplja koaliciju za Treću republiku. Dok je predsjednik uvjeren u poraz HDZ-a, premijer Plenković odgovara mu iz Bruxellesa. Kaže da predsjednik građanima nudi kaos, nered i cirkus, i da se boji promjena na čelu DORH-a.

Predsjednik Zoran Milanović na Danima arhitekata u Puli, a na istom događaju i ministar Branko Bačić.

Unatoč upozorenjima Ustavnog suda i DIP-a, predsjednik i dalje nastavlja po svome.

– Ja okupljam koaliciju za Treću republiku i to je Vlada nacionalnog spasa. Neki kažu da ne razumiju, razumjet će. HDZ krši sve moralne norme. Plenković je danas u Bruxellesu, vjerujem da daje iskaz europskom tužitelju i dobro je da ima imunitet jer bi ga inače zadržali gore. I mislim da mu je to zadnji put da ide u Bruxelles u ovoj fazi života, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

– Ja ću biti u Bruxellesu i na idućem Europskom vijeću, na još nizu Europskih vijeća, a on će biti tamo negdje potpuno nebitan, na margini svih važnih političkih procesa i za Hrvatsku i za Europu. Riječ je o čovjeku koji Hrvatsku vodi u ruski kamp, koji nas vodi izolacionizmu i koji je počinio veliku vanjskopolitičku štetu. Njegova bilanca u vanjskoj politici doslovno, kao predsjednika, je apsolutna nula, smatra predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Moj cilj je pobjeda. To znači access denial, zabrana pristupa. Kasno smo počeli, teško je, nemam očekivanja kao kad sam vodio SDP, više nisam član stranke, ali HDZ definitivno neće moći formirati vladu, formirat će je neki bolji i odgovorniji ljudi, a Plenković onda nek’ ide u Bruxelles i traži posao u Europskoj pučkoj stranci, ističe predsjednik Milanović.

S druge strane premijer Plenković ističe: Ono što on nudi je kaos, nered, cirkus. Ja sam uvjeren da su hrvatski građani, hrvatski narod, svi naši ljudi itekako odgovorni, ozbiljni, razumni i da će pokloniti povjerenje onom tko im znači i pouzdanost i sigurnost.

Predsjednik ponavlja: HDZ mora otići s vladajuće pozicije.

– Tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja, ja mu se čudim. Ili ne razumije ili, još gore, ima nekakve interese i pristaje na svaku vrstu poniženja, rekao je Milanović.

– Način na koji je Turudić postao državni odvjetnik, ne kotlovničar na parobrodu, je strahovit, smatra.

Premijer mu odgovara da takve neke fabricirane kvazikrize, o kojima predsjednik govori, može raditi samo netko tko ima neki osobni strah. 

– A očito je glavni problem Državno odvjetništvo. Ovo je osobni strah njega i njemu bliskih zbog promjene na čelu DORH-a. Nema tu nikakve dileme. Prema tome, imamo posla s čovjekom koji ima problema, a ti problemi su slojeviti, ističe Plenković.

Polemike na društvenim mrežama

Problema je posljednjih dana bilo i na društvenim mrežama. Nakon polemike koju je vodio s ministrom Davorom Butkovićem, predsjednik u svemu vidi suparničku taktiku.

Banske dvore predsjednik želi preuzeti s koalicijom “Rijeke pravde”, nazvanoj po pjesmi čije je stihove upravo on citirao posljednjih dana.

– S obzirom na to koliko im je vodostaj pao posljednjih dana, mislim da se radi sve više radi o potočiću, a ne o rijeci, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Mogu ići pod kojim god hoće nazivom. Dakle, to je jedno glavinjanje. Oni su u zadnjih 15 dana bili za bolju Hrvatsku, pa je Grbin rekao da je premijer, pa su se svađali tko će na koje mjesto, pa su im pobjegli i IDS i Fokus i još neke stranke. Ostali su s njima samo ovi koji sami ne mogu prijeći prag, smatra premijer Plenković.

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr