Kandidat za novog ministra obrane je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji će naslijediti Marija Banožića, smijenjenog nakon što je skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom, objavio je premijer Andrej Plenković poslije konzultacija u Banskim dvorima u ponedjeljak.

Premijer Plenković ocijenio je da će Anušić, tu dužnost obavljati vrlo kvalitetno. Anušić je aktualni župan Osječko-baranjske županije, a na tom bi ga mjestu, rekao je Plenković, trebao zamijeniti jedan od njegovih sadašnjih zamjenika – Mato Lukić.

Anušić je i potpredsjednik HDZ-a, a Plenković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojoj je izvijestio o svojoj odluci istaknuo da je Anušić dobio konsenzualnu podršku članova stranke te parlamentarne većine.

Plenković je podsjetio na dijelove Anušićeve biografije (župan, prije toga načelnik općine Antunovac, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od četvoro potpredsjednika HDZ-a).

– Vjerujem da ću Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra odbrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je, naravno, na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru u srijedu – rekao je premijer.

Plenković je rekao da su jutros održane konzultacije u HDZ-u te da je je predložio Ivana Anušića koji je dobio potporu i u stranci i od partnera.

– Održali smo konzultacije na razini HDZ-a, predložio sam za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića. Vjerujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra obrane do kraja mandata naše druge Vlade – rekao je premijer Plenković.

– Što se tiče procedure, uputit ću pismo predsjedniku Sabora, vjerujem da će se sazvati nadležni Odbor, pretpostavljam u srijedu. Što se tiče glasovanja, ono je predviđeno za četvrtak. Kako sada stvari stoje, i s obzirom na značaj Ministarstva obrane kao resora, ne želimo da više od nekoliko dana imamo ovaj privremeni režim upravljanja – rekao je Plenković dodavši da očekuje potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak, navodi N1.

– Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsjednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku potporu u ožujku 2020. – odgovorio je Plenković na pitanja o tome kako će surađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti. – Logično da Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane. Uklopit će se u tim i funkcionirati kao i do sada – kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja o bivšem ministru Banožiću, Plenković je rekao da ne zna je li Banožić bio na fešti u petak navečer, a na pitanja o rezultatima testova krvi kaže: – Pitajte nadležno državno odvjetništvo.

Plenković tvrdi kako nije čuo za nikakvu prometnu nesreću koju je Banožić izazvao ranije. Premijer je komentirao i slučaj hrvatskih navijača u Grčkoj. Kaže kako će uskoro biti objavljene dobre vijesti o ovom slučaju, a da to nije saznanje o tome da se na nožu kojim je ubijen navijač AEK-a nađen DNK grčkog navijača.

Plenković je na kraju konferencije za medije želio istaknuti izdavanje trezorskih zapisa za građane. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske te na uspjeh u izdavanju državne obveznice.

Ovo je, kaže, nova prilika za građane koji tijekom narednog tjedna mogu kupiti trezorske zapise s prinosom od 3,75 posto. Uvjeren je, kaže, da građani imaju povjerenja u državne financije.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr/N1
Foto: Vlada.hr