Britanija mora naučiti živjeti s covidom-19 budući da će ta bolest među nama možda ostati zauvijek, rekao je u četvrtak britanski ministar zdravstva Sajid Javid dok zemlja ukida većinu mjera. “Moramo naučiti s tim živjeti. Nažalost, ljudi umiru i od gripe: u teškoj godini s gripom možete nažalost izgubiti oko 20.000 života, ali zato ne zatvaramo cijelu zemlju”, rekao je Javid za Sky News.

>>> Gordan Lauc: Ove su zemlje bespogovorno slušale “stručnjake” i uvele oštre mjere

“Covid neće otići. Bit će među nama još puno, puno godina, možda i zauvijek, i moramo naučiti s tim živjeti… Mislim da smo predvodnici u Europi u tranziciji s pandemije u endemiju i vodeći smo u tome da pokažemo svijetu kako se može živjeti s covidom.”

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u srijedu da sljedeći tjedan ukida većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja inačice koronavirusa omikron u Engleskoj te da u ožujku planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Od četvrtka 27. siječnja nošenje maske neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je konzervativni čelnik u parlamentu.

Klikni LIKE ako si za ukidanje svih COVID mjera!

“S obzirom na to da covid postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti napucima i preporukama”, istaknuo je Boris Johnson.

Rekao je da ne planira produljiti obvezu izolacije za osobe pozitivne na covid-19 nakon njezinog isteka 24. ožujka. Tu će obvezu možda ukinuti i prije tog datuma. “Nećemo zakonski prisiljavati ljude na izolaciju ako imaju gripu”, rekao je.

Istovremeno, potpuno drugačija situacija u Austriji.

>>> Lauc oštro poručio Đikiću i Čičin-Šainu: “Ako želite oprost, morate nam objasniti neke stvari!”

Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan “osjetljivog” karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.

“Kako je i planirano, početkom veljače uvest ćemo obvezno cijepljenje za sve osobe starije od 18 godina”, rekao je na konferenciji za novinare u Beču šef austrijske vlade.

“Nakon toga će se obaviti provjera”, a status necijepljene osobe predstavljat će prijestup za koji će pojedinac, u slučaju da ga ponovi, dobiti novčanu kaznu u rasponu od 600 do 3600 eura.

Izvor: Sloboda.hr/Hina