Muškarac koji je proslijedio vrlo osjetljive informacije Rusiji dok je radio kao zaštitar u britanskom veleposlanstvu u Berlinu, osuđen je u petak na 13 godina i dva mjeseca zatvora na londonskom sudu.

Sud je saslušao 58-godišnjeg Davida Ballantynea Smitha koji je prikupljao povjerljive informacije više od tri godine, uključujući “tajne” vladine komunikacije s tadašnjim premijerom Borisom Johnsonom i druge osjetljive dokumente.

Smith je priznao krivnju za osam kaznenih djela prema Zakonu o službenoj tajni u studenom, između ostalog i optužbu o prosljeđivanju informacija Sergeju Čukrovu, ruskom vojnom atašeu u Berlinu, u studenom 2020.

Ostalih sedam optužbi odnosi se na prikupljanje informacija od potencijalne koristi Rusiji. Čak četiri optužbe odnose se na službenika MI5, “Dmitrija”, ruskog državljanina koji je navodno pružao pomoć Britaniji.

“Gadim se sam sebi i sramim se onoga što sam učinio”, rekao je Smith ranije ovog tjedna pred sudom. Dodao je da je počeo prikupljati povjerljive informacije nakon svađe s kolegama i dok je patio od depresije.

Rekao je da je snimio dokumente nakon što je popio “sedam krigli piva”. “U tom trenutku to se činilo kao dobra ideja”, dodao je. No tvrdi da dokumente nije nikome proslijedio jer bi “to bilo svjesno nanošenje štete Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot/metropolitan police