turudić perković udba

Presuda o doživotnoj zatvorskoj kazni Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču i dalje izaziva brojne reakcije. Gostujući u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija sudac Ivan Turudić, koji je naredio dostavu dokumenata o Udbi sudu u Münchenu, rekao je kako je Sigurnosno-obavještajna agencija brzo provela nalog i poslala tražene dokumente, dok je Ministarstvo pravosuđa na čelu s Orsatom Miljenićem odugovlačilo.

Ujedno, Turudić tvrdi da je uoči prvih demokratskih izbora upravo Perković bio na čelu povjerenstva koje je uništavalo dokumente.

Sudac koji je naložio dostavu do tada nedostupnih dokumenata sudu u Muenchenu u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija je potvrdio da su arhivi pročešljani i očišćeni, da se ne zna koji su dokumenti uništeni, ali za pretpostaviti je da su uništeni važni dijelovi te arhivske građe.

Glavni motiv ubojstva Stjepana Đurekovića bila je eliminacija političkog protivnika režima, objavilo je sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Muenchenu obrazlažući presudu Perkoviću i Mustaču, okarakteriziravši to ubojstvo kao kazneno djelo iz niskih pobuda. Predsjednik sudskog vijeća Manfreda Dauster naglasio je da je nakon raspada Jugoslavije mnogo dokumenata uništeno i nalazi se dijelom u privatnim arhivima.

“Apsolutno, apsolutno! Ja sam izvršio, naravno, uvid u puno toga. Neposredno prije demokratnih izbora Republički sekretarijat za unutarnje poslove je osnovao komisiju za uništavanje pojedinih dijelova arhivske građe. To se tako zvalo. To je bila komisija od tri člana. Na čelu je bio osuđeni Perković“, rekao je Turudić.

Turudić je rekao kako dokumente nije slao odvjetniku Sinišu Pavloviću, odvjetniku Gizele Đureković, nego sudu u Muenchenu. “Slali smo zapravo sve što smo bili dužni poslati po zakonu o suradnji, dakle sve dokumente koje su tražili, mi bi prethodno tražili od drugih tijela u Republici Hrvatskoj, i najviše smo dobili od SOA-e. Mogu reći da je SOA zapravo najbolje surađivala. Nismo imali takvu suradnju primjerice s Ministarstvom pravosuđa koje je uvijek kasnilo, odugovlačilo”, istaknuo je Turudić.

Na pitanje jesu li Nijemci počeli lustraciju u Hrvatskoj, Turudić je kazao da je već nekoliko puta javno rekao kako smatra da je lustracija u Hrvatskoj zakašnjela i zapravo nemoguća. “U svakom slučaju ova presuda u Njemačkoj je osuda komunističkog režima. Ta se činjenica ne može zanemariti”, istaknuo je Ivan Turudić.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT