Predsjednik HSS-a Krešo Beljak napisao je u subotu na svojem profilu na Twitteru da UDBA očigledno nije ubila dovoljno emigranata. Na to mu je uzvratio Marko Sladoljev, Mostov saborski zastupnik, poručivši da je žalosno što je Beljak predsjednik stranke koja je u komunističkom režimu bila progonjena od “takozvanih antifašista”.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, objavom na Twitteru o ubojstvima UDBA-e u emigraciji izazvao je žestoke reakcije. Beljak je, naime, ustvrdio da UDBA nije pobila dovoljno ljudi. 

Sve je započelo odgovorom na tvit Katie Pavlich, američke konzervativne komentatorice hrvatskih korijena, koja je još prije sedam godina objavila da je njezina obitelj u bivšoj Jugoslaviji “morala zapisivati imena ljudi koji su dolazili u njihov dom, uključujući i članove obitelji, kako bi vlada mogla doći provjeriti”.

Prije tri dana jedan je korisnik spomenute mreže na njezin post odgovorio napisavši da je i njegova obitelj bila na nišanu vlade iako je živjela u New Yorku.

“Jugonostalgičari ne uspijevaju shvatiti da je od 1945. do 1990. preko 100 političkih atentata izvršeno izvan Jugoslavije. UDBA je bila aktivna u svakoj hrvatskoj imigrantskoj zajednici u SAD-u Njemačkoj, Kanadi i Australiji”, napisao je.

Na to je u subotu reagirao Beljak, koji se nadovezao na tvrdnju o političkim ubojstvima. 

Preko 100?? Očigledno nedovoljno. Vidjeli smo tko je radio sranja i tko je uzrokovao ratove od ’91. do ’99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su nažalost pobjegli UDBA-i”, napisao je predsjednik HSS-a.

U raspravu se uključio i Marko Sladoljev, Mostov saborski zastupnik.

“Njegova izjava je u suprotnosti s europskim rezolucijama koje osuđuju totalitarne i autoritarne režimima, ali i s Deklaracijom o Domovinskom ratu koja uzrok rata s pravom prepoznaje u velikosrpskoj agresiji a ne fašistima u svim državama bivše Jugoslavije koje UDBA nije dohvatila”, napisao je Sladoljev na svojoj Facebook stranici.

“Ono što je žalosno je činjenica da je on predsjednik stranke koja je u komunističkom režimu bila progonjena od takozvanih antifašista. HSS je bila stranka koja je bila protiv svih oblika totalitarizma i zato je nastradala i od komunizma i fašizma”, dodao je.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr