Danas je u Hrvatskom saboru u tijeku rasprava o obuci ukrajinskih vojnika u Republici Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM, oporba tvrdi da je Vladina odluka protuustavna i da su zastupnici žrtve predsjednika RH i premijera, a vladajući HDZ kaže da se poštivala procedura te poziva oporbu da bude na pravoj strani povijesti.

Da bi Hrvatski sabor potvrdio Vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, potrebna je dvotrećinska većina.

Dok zastupnici uz redova vladajućih svesrdno podržavaju ovu inicijativu premijera Plenkovića te ministara Grlića Radmana i Banožića, većina zastupnika oporbe skriva se iza Ustava i Ustavnog poretka, te svađe na relaciji Banski dvori, Pantovčak.

Tako je predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao: „Ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak, hrvatski Ustav, bude kolateralna žrtva i da zbog sukoba dva ega dovedemo u pitanje sve što smo 32 godine gradili. Nemojmo dopustiti da zbog silovanje procedure i nečije samovolje to porušimo”.

I Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a ) kaže da su žrtve obećanja Andreja Plenkovića bez pokrića svjetskim tijelima.

A na konstataciju Darija Hrebaka (Klub HSLS i nezavisnih) kako se ne sjeća da se u ukrajinskom parlamentu za vrijeme Domovinskog rata raspravljalo o birokratskim zavrzlamama, Beljak je kazao da se 1991. u Ukrajini nije raspravljalo u parlamentu, dodavši da su “Ukrajinci zajedno s Rusima bili dobrovoljci i to na srpskoj strani u Domovinskom ratu”.

Jedino klub Hrvatskih suverenista zauzeo jasan stav protiv samovolje vladajućih

Zastupnik Hrvatskih suverenista, general Željko Sačić naglasio je da iako vladajući ovu tematiku žele pojednostaviti i raspravu svesti na razinu agresor i žrtva, to nije tako nego puno kompleksnije. NATO savez odlučio je da neće organizirati ovu, ali ni slične misije jer bi to značilo direktno uplitanje u ratni sukob. A to što vlada i ministar Grlić Radman inzistiraju na ovoj inicijativi, znači da Hrvatska direktno ulazi u vojni sukob te da prema međunarodnim konvencijama druga strana, u ovom slučaju Rusija, ima pravo djelovati svim sredstvima po tim vojnicima, ali uz iznimku da NATO ne će aktivirati članak 5. i ne će nas braniti, a Republika Hrvatska nema ni PZO sustav, ni protudronski sustav, ali ni pješašatvo jer smo 2008. godine ukinuli vojni rok.

Ponovio je i da jedino kome on, ali i klub Hrvatskih suverenista odgovaraju jest hrvatski narod te podsjetio da su Sjedinjene Američke Države na isti način ušle u Vijetnamski rat. Prvo su poslale instruktore, a zatim i marince i svu ostalu snagu, a ishod je bio preko 50.000 poginulih američkih vojnika.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Potom je prepustio riječ predsjedniku Hrvatskih suverenista, Marijanu Pavličeku koji je istaknuo da Republici Hrvatskoj, ali i premijeru Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću interesi i sigurnost hrvatskog naroda moraju biti na prvom mjestu. “Već dvije godine Banski dvori zaštićeni su ogradom i pojačanim policijskim snagama, jer Andrej Plenković brine za vlastitu sigurnost, a u ovom slučaju izlaže cjelokupni hrvatski narod potencijalnom riziku” rekao je Pavliček.

Naglasio je i da vladajući okreću pilu naopako proglašavajući oporbu ruskim igračima, a da zapravo Andrej Plenković brine jedino o vlastitoj karijeri i vlastitim interesima. Još je jednom prozvao zastupnika HDZ-a Antu Deura koji je ranije danas napao zastupnika Sačića da je jugoslavesnski general, poručivši Deuru da su takve prozivke dno dna te da ga može biti sram.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es