Nakon morbidne izjave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da je Udba ubila premalo hrvatskih emigranata te da su hrvatski fašisti krivi za sve ratove 90-ih, novinari portala Direktno.hr obratili su se DORH-u s pitanjem hoće li postupati u skladu s hrvatskih zakonima i sankcionirati HSS-ovog divljaka.

Odgovor je stigao vrlo brzo, a prenosimo ga u cijelosti:

”Državno odvjetništvo postupa i poduzima radnje ako zaprimi kaznenu prijavu, odnosno kada na drugi način utvrdi postojanje relevantne sumnje na počinjenje kakvog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Tako će postupiti i u ovom slučaju”.

Odgovor je potpisala glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Na taj odgovor je reagirao poznati zagrebački odvjetnik Davorin Karačić iz Neovisnih za Hrvatsku, koji je citirao zakon po kojemu je DORH dužan reagirati neovisno o prijavi.

“E pa hajmo ovako, u ove stvari se ipak malo kužim. Ne mora DORH djelovati tek nakon formalne prijave zato jer čl. 205. st. 6. ZKP-a propisuje:

Članak 205.

(6) Ako je do državnog odvjetnika samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo ili je primio dojavu žrtve, državni odvjetnik će o tome sastaviti službenu zabilješku koja se upisuje u upisnik raznih kaznenih predmeta i postupiti na način propisan u članku 206. stavku 4. ovog Zakona.

U konkretnom slučaju se neće dogoditi ništa jer se neke stvari ne događaju svakome.

Ako ipak netko želi okušati sreću, može izjaviti npr. da je premalo srpskih civila stradalo u Oluji ili da je Francisko Franco riješio premalo komunjara.

Iskustvo po kojemu nikad nitko nije prijavio ni procesuirao vitlanje zastavom zločinačke države-jugoslavije, ali su postojali pokušaji da se kriminalizira prva zastava slobodne i demokratske Republike Hrvatske, koja je pred Tuđmanomn svečano podignuta dok je krpa sa zvijezdom skinuta, misleći zauvijek, mi govori da netko po sličnom principu doživljava nogomet kao igru u kojemu jedna strana ima pravo nositi loptu u ruci ili igru skrivača pri čemu odabrani smiju gledati dok broje. Uglavnom neće se dogoditi ništa”, napisao je Karačić.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr