jakov sedlar jasenovac istina komunisti

“Godine 1952. srušena je sinagoga u Karlovcu, što je potpisao Josip Boljkovac. Slavko Goldstein se kao Karlovčanin, na to nikada nije referirao”, izjavio je poznati hrvatski redatelj Jakov Sedlar, odgovorivši tako na brojne napade zbog filma „Jasenovac – Istina“. Goldsteina je nazvao „povjesničarom amaterom koji je karijeru izgradio na mitu“ i izrazio zgražanje zbog njegovih simpatija za Tita.

“Suludo je i morbidno da netko tko je Židov brani Titov totalitaristički sustav jer su komunisti također nanosili veliko zlo Židovima! Rušili su sinagoge i otimali njihovu imovinu, a partijske glavešine živjele su u židovskim stanovima, u kojima danas žive njihova djeca!”

U emisiji Bujica, prikazana i ekskluzivna snimka nastala 1992. godine u Karlovcu, kada je u zrak dignut jedan partizanski spomenik. Eksplozija je otkrila da su komunisti zapravo ukrali nadgrobne ploče sa Židovskog groblja i preko njih stavili tanki sloj mramora u čast “palim borcima”!

“Snimke sam dobio od jednog čovjeka iz Karlovca, nakon što su počeli napadi Slavka Goldsteina na mene, poslije hrvatske premijere filma o Jasenovcu. Jugoslavenska komunistička vlast podigla je spomenike za “pale borce” 1959. godine u Karlovcu, a za njihovo podizanje iskoristila je ploče sa Židovskog groblja! Nitko za to nije odgovarao. To je morbidno oskrnuće i vrhunac perverzije o kojoj nitko ne govori! Te razbijene ploče se čuvaju u muzeju u Karlovcu. Ne znam kako su obiteljima objasnili nestanak ploča, a teško mi je vjerovati da Goldstein o tome nije znao ništa”, komentirao je Sedlar koji je Goldsteina prozvao povjesničarom-amaterom koji je “cijelu svoju karijeru izgradio na mitu”.

“Apsolutno je nekritički slavio Tita i sve komunističko. Naravno da ima pravo biti ogorčen na NDH jer je u to vrijeme izgubio pola obitelji, no ako govorimo o njemu kao povjesničaru, to je nešto sasvim drugo… Godine 1952. srušena je sinagoga u Karlovcu, što je potpisao Josip Boljkovac! Goldstein se kao Karlovčanin i kao „povjesničar“ na to nikada nije referirao!”

“Svoj film “Jasenovac – istina” radio sam na temelju izjava brojnih svjedoka koji su vidjeli stradavanja ili su sami stradali u tom zloglasnom logoru nakon 1945. godine. Kritičari filma kažu da želim revidirati povijest, no moja, kao i obaveza povjesničara, je otkriti istinu”, rekao je Sedlar i dodao: “Uvijek se ponavlja ista špranca. Isto se događalo i nakon filma o Međugorju i nakon Četveroreda… Kritičari mojeg najnovijeg filmova su ljudi koji naprosto ne mogu podnijeti da su u ime sustava kojeg zastupaju – zločini u Jasenovcu počinjeni i nakon 1945. godine!”

Izvor: Sloboda.hr/Bujica/Narod.hr