Andrej Plenković na početku sjednice Vlade podsjetio je da je danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, prenosi hrt.

>>> OVO NEMA U FILMU “DARA IZ JASENOVCA”: Ovih deset ustaša je strijeljano jer su krali od logoraša

>>> ZNANSTVENA FANTASTIKA JASENOVAČKOG POPISA: Rođen 1942. – ubijen 1941. u Jasenovcu od ustaša

– Kao nazloglasniji od svih logora Auschwitz je postao sinonim za najstrašnije zločine i najteža stradanja židovskog naroda, ali sustavno uništavanje drugih skupina od strane nacističkog režima. Pod tim režimom od 1933. svijet je svjedočio progonu i genocidu više od 11 milijuna ljudi u Europi. To su zastrašujuće brojke jednog od najvećih zločina u povijesti čovječanstva. Na ovaj dan treba se podsjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca gdje su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma i hrvatskih antifašista i demokrata. Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja, kazao je Plenković.

– Dan kada se sjećamo žrtava holokausta je i dan kad trebamo promišljati o svijetu u kojemu živimo. Nažalost, netolerancija, negiranje povijesnih činjenica, diskriminacija i govor mržnje sve su prisutniji u svijetu i našem društvu. To su loši i štetni trendovi, protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela kažnjavati. Žrtve kojih se sjećamo podsjetnik su na dimenzije zla koje mogu proizaći iz mržnje i totalitarnih ideologija, dodaje Plenković.

O nabavi oklopnih vozila Bradley

– Konačni dogovor je da ćemo imati 62 vozila koja će biti potpuno identično opremljena, 5 vozila za obuku i 22 vozila za rezervne dijelove, sve skupa 89 vozila Bradley. Povrh toga, promijenili smo i financijske uvjete. Američka donacija iznosit će 51 milijun dolara, od ukupne vrijednosti posla koja je 196 milijuna dolara. Američka strana će donirati dodatnih 11 milijuna dolara čime će se osigurati sredstva za modernizaciju vozila. Dogovoreno je da će se modernizacija odvijati u tvrtki Đuro Đaković.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je donošenje odluke o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley te davanje suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2023. do 2027. godine za njihovu nabavu.

Na sjednici će, uobičajeno, biti podnesene informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres, a Vlada će donijeti i odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za sanaciju šteta.

Izvor: Sloboda.hr/HRT