Srpski propagandni film “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića koji govori o, kako piše RTS, “najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru” ponovno je pokrenuo broje rasprave o radnom logoru Jasenovac iz vremena vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Srbija je “Daru iz Jasenovca” u studenom prošle godine kandidirala za filmsku nagradu Oscar za 2021., u konkurenciji najboljih stranih filmova.

>>> Igor Vukić: Ovo je 11 podvala u filmu Dnevnik Diane Budisavljević (VIDEO)

Samo iz trailera je vidiljivo da se svi hrvatski vojnici u tome filmu prikazuju kao krvožedni sadisti koji uživaju u masovnome ubijanju Srba, a radni logor Jasenovac kao logor smrti koji je služio isključivo za masovno ubijanje Srba.

No, najnovija objava istraživača i publicista Igora Vukića baca sjenu na takvu sliku o Jasenovcu. Naime, Vukić je objavio dokument iz Hrvatskog državnog arhiva iz kojega je vidljivo da je Zapovjedništvo sabirnih logora u Jasenovcu obavijestilo ured Ustaške nadzorne službe da je deset streljano zbog “teškog zločina protiv države”.

Vukić posjeduje dokumente koji govore i koji su to bili “teški zločini protiv države”, a otkriva da se radi, između ostaloga, i o pljačkanju logoraša.

>>> Sin zatočenika Jasenovca: Istina je drugačija, Jasenovac nije bio logor smrti (VIDEO)

>>> Igor Vukić: Moglo bi se reći – kozaračku, partizansku djecu, spašavao je Pavelić, a ne Partija

>>> LAŽI IZLAZE NA POVRŠINU: Plenković 2010. bio na pogrebu “dječje jasenovačke žrtve” koju su “ustaše ubile 1941.”

Vukićevu objavu objavljujemo u cijelosti:

“Baš me zanima ima li u filmu ‘Dara iz Jasenovca’ scena koja se stvarno odigrala u logoru: strijeljali su desetoricu ustaša, među ostalim i zato što su – pljačkali zatočenike.

Naravno da nema.

Zato je ugledni Variety taj film i nazvao ‘otrcanim’ i primjerom srpske nacionalističke propagande.

U prilogu je dokument s imenima strijeljanih: zastavnik Josip Moravec, vodnik Muhamed Ibrahimpašić, i čarkari: Ivan Lasić, Geza Šoljom, Meho Crnkić, Muho Crnkić, Ibrahim Pašić, Meho Jusić, Blaž Kruljac i Ibro Šabić.
Idućih dana objavit ću i nekoliko optužnica i zapisnika sa suđenja tim ustašama, prije nego što im je ustaški sud donio presude.”

Baš me zanima ima li u filmu ‘Dara iz Jasenovca’ scena koja se stvarno odigrala u logoru: strijeljali su desetoricu…

Objavljuje Igor VukićPonedjeljak, 1. veljače 2021.

Izvor: Sloboda.hr