Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji zastupa 12 nacionalnih manjina, među njima i židovsku, pozvao je u četvrtak da se prihvati prijedlog te manjine i zabrane ustaška obilježja i pozdravi, uključujući pozdrav Za dom spremni (ZDS).

„Pozivam Vladu i sve kolege zastupnike da prihvate prijedlog židovske zajednice i ostalih stradalačkih naroda da se ustaška obilježja i pozdravi, uključujući ZDS, Kaznenim zakonom jasno zabrane“, rekao je Kajtazi u slobodnom saborskom govoru.

Učinio je to ususret Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja.

Kajtazi kaže kako židovska zajednica u Hrvatskoj u korištenju pozdrava ZDS vidi poricanje holokausta i traži pravno obvezujuće rješenje kroz Kazneni zakon tako da se korištenje tog pozdrava i negiranje holokausta jasno i eksplicitno navede u Kaznenom zakonu kao djelo koje se kažnjava.

Peović: Osnovna plaća u Čistoći je 4800 kuna

„Radnici, ne odustajte, budite jedinstveni i ne pristajte da se dalje odgađaju vaši koeficijenti i uvjeti rada“, poručila je radnicima zagrebačke Čistoće Katarina Peović (RF).

Istaknula je kako su radnici Čistoće svima dali lekciju u solidarnosti sa drugim radnicima.

Navela je da radnici Čistoće već dvije godine traže da se po sporazumu o sistematizaciji odrede koeficijenti za najniže plaćene radnike.

Kaže kako osnovna plaća u Čistoći iznosi 4800 kuna, pa je potpuno netočno da imaju oko 900 eura, pa i preko tisuću eura.

Plaće radnika rasle su neznatno, i to neoporezivi primitci, njihove plaće stagniraju 10 godina, radnici imaju apsolutno pravo štrajkati, naglasila je i poručila kako je neprihvatljivo da gradonačelnik Tomašević uspoređuje njihove i plaće medicinskih sestara.

Zabrinjava ju retorika i potezi Gradske uprave, koji su radnicima zaprijetili da će ih prijaviti sudu zbog nezakonitog štrajka, a da će sindikati morati platiti troškove štrajka.

S njenim se razmišljanjima suglasio Rajko Ostojić (Socijaldemokrati) istaknuvši kako je “super što je štrajk prestao” zbog moguće zdravstvene i ekološke katastrofe.

Ostojić: Za pametan grad treba pametno upravljanje

Kazao je kako je Zagreb uvijek bio predvodnik pametnih gradova, no  za pametan grad trebaju pametni ljudi i upravljanje.

„To baš ne ide, sadašnja uprava po tom pitanju nije prepametna, vidimo što se događa sa Sljemenom, Čistoćom, s Gradom“, kazao je zastupnik podsjetivši na kaos koji se proteklih dana događao na zagrebačkoj žičari.

Sabina Glasovac (SDP) prozvala je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za birokratsku samovolju i sramotne postupke prema bolesnim građanima koji žive u ruralnim područjima, na otocima, a moraju putovati u bolnicu u drugi grad.

Troškove prijevoza do bolnice nadoknađuje im HZZO, ali samo ako idu u mjesto koje je od njihova mjesta prebivališta udaljeno više od 50 kilometara, kazala je pitajući – tko je odredio tu granicu?

Naime, pacijent koji je od bolnice udaljen 51 ili 52 kilometra ima pravo na podmirenje troškova, a njegov susjed koji živi u istom naselju, ali je udaljen 49 kilometara, nema, mora ih plaćati sam, a ti troškovi znaju biti po sto, 200 kuna, pa i više, kaže Glasovac.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo