Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u slobodnom govoru u Saboru ocijenio je da nas prijedlog Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira “vraća u doba komunizma i jednoumlja”.

“Ovaj zakon nas vraća u u mračno doba komunizma, u doba jednoumlja i verbalnog delikta. Ovaj zakon ima svoje izvorište iz zakona iz bivše države iz 1977. godine”, rekao je Pavliček u ime Kluba Hrvatskih suverenista. Tvrdi da će se novčanom kaznom od 4000 eura moći kazniti i, primjerice, svi oni koji se “budu spominjali pripadnika HOS-a francuskog dragovoljca Jean Michel Nicoliera”, koji je ubijen na Ovčari.

Istaknuo je da niti jedan pripadnik HOS-a nije bio osumnjičen, a kamoli optužen za ratni zločin.

S druge strane, pod zvijezdom petokrakom se 1991.  rušilo i ubijalo u Hrvatskoj te radio veliki broj zločina u Vukovaru i drugdje, kazao je Pavliček. No, dodao je, i dalje će se moći nositi zvijezda petokraka na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ili u Kumrovcu za tzv. Dan mladosti i – nitko vam neće ništa. 

“Ovo je zakon dvostrukih aršina (mjerila). Ovo je zakon koji će i dalje produbljivati jaz među hrvatskim građanima”, ocijenio je HS-ov Pavliček. 

Za razliku od njega zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović poručio je da se prijedlogom tog zakona u odnosu na Domovinski rat, na postrojbe HOS-a i na insignije HOS-a ne mijenja ništa.

Ocijenio je i da “kvazidesnica” u Hrvatskom saboru stalno pokušava imati ekskluzivitet na braniteljske teme, iako, kako ističe, u vladajućoj većini imaju skoro satniju branitelja, čak tri pripadnika gardijskih brigada, a zamjenik premijeru je general HV-a i zapovjednik gardijske brigade.

“Ljudi koji su svojevremeno 90-tih godina brojali ustaše u Hrvatskoj vojsci, tražili ih i bježali od njih u druge postrojbe, danas su najveći desničari”, kazao je Zekanović. 

Grmoja: Premijer i Vlada imaju utjecaj na DORH 

Ocjenjujući kako se neće znati stvarni razlozi zašto je otišla ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, Nikola Grmoja (Klub Mosta) ustvrdio je u slobodnom govoru kako to pokazuje da USKOK i DORH ne funkcioniraju.

Ovo pokazuje da premijer Andrej Plenković i Vlada “ima itekakav utjecaj na Državno odvjetništvo”, rekao je Mostov Grmoja. Ali ne samo Vlada, dodao je, “nego i određeni konglomerati poslovnih interesa, određenih energetskih kartela koje je ministar Filipović dobro nazvao predatorima.

Također smatra kako PPD ima ima utjecaj na Vladu premijera  Plenkovića, ali i na samog premijera te na neke političke aktere u Hrvatskom saboru.

I Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) kaže da ‘samo naivni mogu vjerovati da se u pozadini ostavke šefice Uskoka ne krije i neki politički pritisak zbog pokretanja postupaka protiv visoko pozicioniranih političara a bez znanja i odobrenja s vrha’.

Dodala je da su nazadovanje institucija, njihovo urušavanje, eutanazija preventivnog antikorupcijskog tijela te korupcija rezultat vladavine premijera Plenkovića. “Plenkoviću i HDZ-u treba reći ‘auf Wiedersehen’ i doviđenja”, izjavila je Orešković.

Totgergeli (HDZ): Rezultati Vlade u korist građana i gospodarstva u vremenima krize

Za razliku od oporbe, HDZ-ov Miro Totgergeli podsjetio je na rezultate Vlade u korist  građana i gospodarstva u vremenima krize.

Istaknuo je kako procjene međunarodnih kreditnih agencija pokazuju da ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen za naš turizam i gospodarstvo, predstavljaju iznimni dobitak.

HDZ-ov Totgergeli podsjetio je i da je agencija Fitch u svom komentaru napisala kako Hrvatska ima učinkovitu vladavinu prava i nisku razinu korupcije. Naglašava da oporbeni zastupnici trebaju skinuti “crne naočale” i početi realno gledati stvari.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es