Popularna američka mrežna stranica Internet Movie Database (IMDb), koja mjesečno bilježi više od 250 milijuna posjeta i koja je najvažniji izvor filmskih informacija, uklonila je mogućnost ocjenjivanja srpskog kandidat za Oscara – film “Dara iz Jasenovca”.

Tu vijest sa zaprepaštenjem su prenijeli i srbijanski mediji navodeći kako je kod filma Dara iz Jasenovca uklonjena opcija “Rate this” (Ocijeni ovo), a koja se kod svih ostalih filmova jasno vidi u gornjem desnom kutu.

>>> OVO NEMA U FILMU “DARA IZ JASENOVCA”: Ovih deset ustaša je strijeljano jer su krali od logoraša

Takva odluka IMDb-a je, prema pisanju srbijanskih medija, uslijedila nakon oštre kritike tog filma u najutjecajnijem amaričkom magazinu Variety koju je napisao Jay Weissberg, ističući kako je film Dara iz Jasenovca „užas logora Jasenovca pretvorio u neskrivenu srpsku propagandu‘.

Jay Weissberg, koji je jedan glavnih kritičara tog magazina, je uz ostalo napisao kako su problemi u filmu dvostruki: -Njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih susjeda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, kontrastirano s djetinjom nevinosti, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomješta ga jeftinom sentimentalnošću” napisao je Weissberg.

Uz to Weissberg je ustvrdio „kako srpski nacionalisti koriste Jasenovac kao bojni poklič“ te su „film pretvorili u propagandu“

– Znanstvenik Jovan Byford trijezno je analizirao kako se srpske patnje pokušavaju povezati s holokaustom i tako se nastoji legitimizirati njihova težnja za teritorijalnom ekspanzijom: to je točno karta na koju igra film. Već sama činjenica da je dom male Dare smješten u Mirkovce, poslužit će kao crvena krpa antihrvatskim brigadama, jer je to mjesto bilo prijeporna točka hrvatsko-srpskih sukob, napisao je Weissberg u kritici objavljenoj u magazinu “Variety“.

>>> Sin zatočenika Jasenovca: Istina je drugačija, Jasenovac nije bio logor smrti (VIDEO)

>>> Igor Vukić: Moglo bi se reći – kozaračku, partizansku djecu, spašavao je Pavelić, a ne Partija

>>> LAŽI IZLAZE NA POVRŠINU: Plenković 2010. bio na pogrebu “dječje jasenovačke žrtve” koju su “ustaše ubile 1941.”

Srbijanski mediji još sa žaljenjem ističu kako je „evidetno da je ostvarenje redatelja Predraga Gage Antonijevića rijetko tko pogledao“. Pritom dodaju kako trenutačne ocjene na IMDb-u ne mogu biti mjerodavne jer su se, navodno, Hrvati organizirali i na toj najrelevantnijoj mrežnoj stranici davali najnižu ocjenu filmu Dara iz Jasenovca.

Sam redatelj filma Dara iz Jasenovca je u izjavi za beogradske Večernje novosti kazao kako je kao i svi zatečen te da u 40 godina karijere još nije takvo što doživio.

Izvor: Sloboda.hr/Fenix-magazin.de