pupovac, jasenovacFoto: fah

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da očekuje jasnu osudu ploče s “ustaškim pozdravom” koja je istaknuta u Jasenovcu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Za Radio-televiziju Srbije rekao je da se vide promjene koje se događaju u Hrvatskoj nakon formiranja nove vlade te da se generalno atmosfera u toj državi smirila. Međutim, dodao je da Vlada Hrvatske nije planirala da će je “aveti prošlosti sačekati iza prvog ćoška” i da sada treba naći načina kako se nositi s time.

“Mi očekujemo odlučnost i reakcije u skladu sa zakonom i Ustavom Hrvatske, ali i europskim vrijednostima. Tolerancije prema onima koji veličaju fašističke režime i koji vrijeđaju žrtve genocida i ratnih zločina ne bi smjelo biti nigdje, pa ni u Hrvatskoj, ni u Vladi koju podržavamo”, kazao je Pupovac.

Dodao je i da očekuje reakcije policije kojoj je prijavio prijetnje smrću.

Afera “čokoladica”

Pupovac, je komentirajući to što se Kolinda Grabar-Kitarović izjasnila da se ne želi miješati povodom sporne ploče u Jasenovcu, ali se ispričala u slučaju spornih paketića sa “srpskim čokoladicama”, rekao da je obaveza predsjednice da štiti Ustav i njegove temeljne vrijednosti.

“Jedna od tih vrijednosti je i antifašizam. Kazneni zakon Hrvatske kaže jasno da je zabranjeno i kažnjeno vrijeđanje žrtava genocida”, dodao je Pupovac.

Prema njegovim ocjenama, reakcija Grabar-Kitarović na “sporne” čokoladice, je “nesvakidašnji čin, koji ugrožava dobru ekonomsku suradnju dvije zemlje, koja može i treba biti još bolja, a istovremeno produbljuje ne dobre odnose Srbije i Hrvatske kada je posrijedi politička dimenzija”.

Izvor: Sloboda