urša raukar kulturnjaci 2016  hasanbegović

Inicijativa Kulturnjaci 2016 zatražila je u utorak ponovno na prosvjednom skupu “Zašto smo potpisali” održanom u Novinarskom domu ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Na skupu su govorili potpisnici peticije glumica Urša Raukar, redatelj Paolo Magelli, spisateljica Ivana Simić Bodrožić, redatelj Zvonimir Jurić, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac, vizualna umjetnica Nika Radić, dramaturg Goran Sergej Pristaš te književnik Zoran Ferić.

Raukar je istaknula kako nikad neće zaboraviti 21. siječnja kad je za ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović. “On nema nikakve veze s kulturom i ne poznaje to osjetljivo područje”, rekla je ustvrdivši i kako Hasanbegović ima rigidna esktremistička stajališta. Tijekom 20 godina bavio se revizionizmom NDH, rekla je, navodeći i da je na jednom pogrebu tvrdio kako je 1945. godina najveća hrvatska nacionalna tragedija.

Potpisali smo peticiju za smjenu Zlatka Hasanbegovića, predali je u Vladu i čekamo da nas primi predsjednik Vlade Tihomir Orešković, rekla je. Peticiju smo internacionalizirali i još ćemo ju više internacionalizirati, najavila je Raukar dodavši kako zajedno s inozemnim ima 4300 potpisa.

Magelli je poručio da rekao da kulturu ne može njegovati čovjek koji pripada “kulturi užasa”. “On ima ugrađeno oko kod malog mozga i gleda untrag”, rekao je. Ocijenio je kako Zagreb s ministrom Hasanbegovićem ulazi u geopolitički prostor koji od Vršave preko Budimpešte postaje sve opasniji te ustvrdio kako ova tri grada tvore “trojni pakt”.

Hasanbegović pokušava, istaknula je Ivana Simić Bodrožić, uskratiti slobodu jer je bio u odboru inicijative “U ime obitelji”, a ta inicijativa, ustvrdila je, pokušava sve napraviti kako bi uskratila slobodu drugim ljudima. Inače, Ivana Simić Bodrožić je šogorica Mime Simić, LGBT aktivistice koja je bila članica Povjerenstva u Ministarstvu kulture koje je ministar Hasanbegović ukinuo.

Redatelj Zvonimir Jurić ocijenio je kako ministar Hasanbegović vodi politiku jednoumlja i pokušava ugušiti kulturnu scenu. “On s filoustaških pozicija počinje temeljitu čistku”, rekao je Jurić. Ministar Hasanbegović ne poštuje Ustav Republike Hrvatske zato što, kako je rekao, Domovinski rat smatra temeljem današnje Hrvatske. “Što ćemo onda s poviješću onih 70 ili ovih 50 godina poslije Drugoga svjetskog rata”, rekao je dodavši kako tada nije bilo lako, no nije bilo jednostavno ni u Americi 50-ih godina. Ocijenio je kako Hasanbegović revizionistički tumači povijest te poručio kako ministar ne može određivati što je povijest, a što nije.

>>> SUZE URŠE RAUKAR: Kad ovakvi cmolje, Hrvati se raduju

Po riječima Nike Radić ministar Hasanbegović u svojim javnim nastupima ne vodi dijalog, nego monologom reagira ad hominem.

Goran Sergej Pristaš je najavio nove reakcije u Hrvatskoj i inozemstvu protiv ministra Hasanbegovića.

Zoran Ferić je čitao dijelove poeme “Jama” hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića, kojega su tijekom Drugoga svjetskog rata ubili četnici.

Podsjetimo, Urša Raukar je nedavno plakala na Trgu sv. Marka. Naime, bila je jedna od sudionica prosvjeda održanog u petak u organizaciji Platforme 112, pod nazivom “Smrt slobode izražavanja”. Zastupnicima koji su dolazili na sjednicu Sabora dijelili su tekst otvorenog pisma koje su poslali mandataru od kojeg su tražili da povuče nominaciju za imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra hrvatskih branitelja.

“Zlatan Hasanbegović ne priznaje antifašizam, Zlatan Hasanbegović je član bleiburškog zdruga, potpuni anononimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture”, nabrajala je Raukar u hodu Ivanu Lovrinoviću.

Kaže glumica za Večernji list da je plakala zato što je izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture nešto za što je mislila da je bilo moguće u Hrvatskoj 1941. , ali ne i 2016.

Tvrdi da se radi o usko ideološkom usmjeravanju hrvatske kulture.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Narod.hr