Rasprava u Saboru o izvješćima provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2019. i 2020. godinu podijelila je sabornicu. Predsjednik i zastupnik Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček pročitao je tekst iz jednog ranijeg broja Novosti, Lijepa naša haubico, te postavio pitanje novoj potpredsjednici vlade Anji Šimpragi smatra li prikladnim da tiskovina financirana proračunskim novcem, to jest novcem svih građana Republike Hrvatske objavljuje takve tekstove. Očekivano, potpredsjednica još jednom nije odgovorila.

Urša Raukar Gamulin optužila Hrvate za podjele u Vukovaru

Zastupnica platforme Možemo, Urša Raukar Gamulin u replici Pavličeku, pozvala je većinsko hrvatsko stanovništvo na odgovornost za to što sprski predstavnici ne dolaze na obilježavanje državnih praznika Republike Hrvatske: “Kako se kaže u narodu, za svađu je potrebno dvoje. Za to što srpski predstavnici nisu došli na obilježavanje hrvatskih praznika, hrvatskih datuma, jeste li se ikada zapitali da je možda za to odgovorna i hrvatska većina?”

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček odgovorio je lijevoj oporbi da, za razliku od njih, on živi u Vukovaru i zna kakva je situacija u tom gradu. ” Najbolje još da okrivite većinski hrvatski narod za ono što se ’91. dogodilo u Vukovaru… Za razliku od vas, ja živim u Vukovaru, prolaze svatovi sa srpskim zastavama, dižu tri prsta, pa nam psuju ustašku mater. Vi tamo ne živite i nemojte mi pametovati i prebacivati odgovornost na većinski hrvatski narod. Popis stanovništva nije točan, ima ih daleko manje od 34,78 posto.”, rekao je Pavliček.

“Govor mržnje, ekstremističke poruke, povijesni revizionizam, ustaški simboli i pokliči i dalje su prisutni u pojedinim medijima, u komentarima čitatelja, nerijetko pozivajući otvoreno na ubojstva i nasilje prema Srbima”, rekla je Ivana Kekin (Klub Možemo) dodavši da o diskriminaciji srpske i romske manjine u izvješćima nema ni riječi.

Ustvrdila je i kako je romska manjina, uz srpsku, najčešće izložena govoru mržnje na internetu, a stereotipno senzacionalističko izvješćivanje o Romima dodatno učvršćuje sliku da su problematični dijelovi društva.

Veljko Kajtazi (Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika) pozvao je na bolju integraciju romske manjine te da se sve učini kako romska naselja ne bi i dalje punila crne kronike. Lokalni mediji, kaže Kajtazi, takve događaje pripisuju cijeloj romskoj zajednici, čime se potiče govor mržnje, a posebno je loša situacija u Međimurju.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) rekao je da su u javnom govoru na udaru najviše pripadnici srpske i romske manjine. Istaknuo je privrženost SDP-ova kluba primjeni Ustavnog zakona, a spremni su, kaže, podržati i povećanje prava nacionalnih manjina, no izvješća će samo “primiti na znanje”.

Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) pozdravio je ostvarene pomake, ali i ocijenio da nema promjena na području odgoja i obrazovanja pa škole na srpskom jeziku nisu još registrirane, a nije riješen ni problem državne mature na talijanskom jeziku.

Izvor: sloboda.hr/jutarnji.hr