Plan HDZ-a da već od iduće godine Dan državnosti koji se sad obilježava 25. lipnja vrati na 30. svibnja kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora, otvorit će i nove zahtjeve za mijenjanjem i drugih državnih praznika.

Saborski zastupnik i povjesničar Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju tako da bi njihova tri zastupnika podržala vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja ali i da će u raspravi oko novih blagdana oni predložiti da se ukine 22. lipnja koji se obilježava kao Dan antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe 22. lipnja u Hrvatskoj je postao praznik 1991. godine kao spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda. Za vrijeme SFRJ slavio se 4. srpnja kao Dan boraca, a u Hrvatskoj je tada praznik bio i Dan ustanka 27. srpnja.

O tome zašto Neovisni za Hrvatsku traže da se 22.lipnja prestane obilježavati Zlatko Hasanbegović kaže:

“Među ostalim zato što je riječ o apokrifnom nadnevku budući da 22. lipnja 1941. godine nije utemeljen nikakav odred. Za to u povijesnim izvorima nema bilo kojeg dokaza. Toga datuma Hitlerova je Njemačka napala Sovjetski Savez. Prekinula je dotadašnje savezništvo, političko i vojno. Skupina sisačkih komunista taj dan odlazi u šumu, na neku vrstu konzultacijskog ladanja – što učiniti u novonastalim okolnostima. Kako god vrednovali tu baštinu, nije se dogodilo apsolutno ništa“.

I drugi Hasanbegovićevi istomišljenici tumače kako toga dana nije oformljen nikakav odred, već da se radilo o raštrkanoj grupici ljudi.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodnadalmacija.hr