hasanbegović, hajdaš dončić, baniček, poturicaFoto: fah/fb/Direktno.hr

Izjava potpredsjednika Sabora iz redova SDP-a Siniše Hajdaša Dončića, koji je na jednoj televiziji Zlatka Hasanbegovića nazvao poturicom u kontekstu promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu, izazvala je reakcije lijeve opredijeljenih političara i novinara. U svađu se uključio Darko Baniček, suprug SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček. Zanimljivo je da se ona u javnosti predstavlja kao velika ljevičarka, zagovornica antifašizma, neopterećena predrasudama, no izjave njenog supruga takvima se ne mogu nazvati, piše Direktno.hr.

Sve je krenulo od komentara Ismara Avdagića, glasnogovornika kampanje Anke Mrak-Taritaš na posljednjim lokalnim izborima, koji je na društvenim mrežama reagirao. Napisao je kako “kvalifikacije o Turcima i poturicama koje dolaze od jednog socijaldemokrata predstavljaju novo poimanje dna u hrvatskoj politici”.

Reagirao je Baniček, upitavši: “Je li te izjava zasmetala jer si i ti poturica ili jer je Hajdaš SDP-ovac, a sve što SDP-ovci govore nervira po defaultu?”.

“Zasmetao me diskurs kojim braniš Trg maršala Tita tako da nekoga temeljem njegove vjerske ili nacionalne opredijeljenosti kvalificiraš kao Turčina ili poturicu. To nema veze što je netko sdpovac, ali sdpovci su zadnji ili predzadnji od kojih bi se ovakvo nešto očekivalo. Žena ti u govoru koliko se sjećam nije spominjala poturice ili Turke. Samo se nadam da ti po defaultu ne braniš SDPovce i kad pričaju očite pizdarije”, odgovorio je Avdagić.

Baniček je odgovorio: “Nije on njega na nacionalno/vjerskoj osnovi… On je njemu rekao da želi biti veći ustaša od Hrvata jer se želi dokazati da je jedan od nas, a nije. To što je on zapravo poturica je sporedno. I ostavi se moje žene!”.

Tu nije bio kraj.

“Koliko me znanje iz povijesti služi, potpredsjednik Vladeu NDH je bio Osman Kulenović, tako da se Haso ne mora ništa dokazivati. I Hajdaš jest aludirao na vjersko-nacionalnoj osnovi. A Kristinu sam spomenuo u u pozitivnom kontekstu, za razliku od debosa o kojem pričamo. Za razliku od tebe, neki SDP-ovci se srame Hajdaševe izjave”, uzvratio je Avdagić i dodao: “Tvoje dovođenje mene u kontekst poturice i pitanje smeta li mi Hajdaševa teza samo zato što je SDP-ovac je maloumno i k tome još i uvredljivo”, uzvratio je Avdagić.

Zanimljivo je da je ovakav diskurs Siniše Hajdaša Dončića prošao bez osude medija.

hasanbegović, hajdaš dončić, baniček, poturica

hasanbegović, hajdaš dončić, baniček, poturica