hasanbegović, bandić, bruna esih, hdzFoto: fah

Sporazum o suradnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke Stranke rada i solidarnosti i partnera s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih trebao bi biti potpisan u ponedjeljak, 10. srpnja, uoči konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja je zakazana za 10 sati.

Taj sporazum trebao je biti potpisan danas, ali je potpisivanje u zadnji trenutak odgođeno za ponedjeljak, 10. srpnja. Razlozi odgode zasad se nisu mogli doznati, ali se pretpostavlja da je problem nastao u 26 potpisa izabranih gradskih zastupnika koji su potrebni za promjenu imena Trga maršala Tita.

Izabrana gradska zastupnica Bruna Esih novinarima je nakon prošlotjednog neuspjelog konstituiranja Gradske skupštine izjavila kako je preduvjet sporazuma da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika za promjenu imena Trga maršala Tita. Esih je danas na ulasku u Sabor potvrdila da je sporazum postignut.

HDZ protiv Trga maršala Tita

U HDZ-u su i nakon jučerašnje sjednice Gradskog odbora potvrdili svoje stajalište o tome, naglasivši da su za promjenu imena Trga maršala Tita. Podsjetili su kako je upravo predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu Hini krajem prošle godine najavio HDZ-ovu inicijativu za preimenovanjem toga trga u središtu Zagreba.

Jučer je Hini u zagrebačkom HDZ-u rečeno da se do potpisivanja sporazuma koji je trebao biti potpisan danas, moraju još proći određeni detalji koji će biti točka na “i” sigurnoj većini u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Andrija Mikulić za predsjednika Skupštine

Gradski odbor HDZ-a Zagreba odlučio je jučer da će Andriju Mikulića predložiti za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Mikulić je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, a dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine obnašao je i u prošlom skupštinskom sazivu.

Ovu odluku gradskog HDZ-a Mikulić nije htio komentirati, već je kratko poručio: “Samo polako, valja pričekati konačno potpisivanje sporazuma i konstituirajuću sjednicu, a nakon toga ćemo više o svemu.”

Hoće li Andrija Mikulić biti predsjednik Gradske skupštine odlučit će izabrani gradski zastupnici na konstituirajućoj sjednici koju je ministar uprave Lovro Kuščević sazvao za ponedjeljak, 10. srpnja, u 10 sati.

Na stranicama Gradske skupštine objavljen je i dnevni red prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine koji se sastoji od četiri točke – Izbor mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Izvor: Sloboda.hr/Hina