Nakon tjedan dana prepucavanja oko kolone sjećanja i plakata za samu kolonu, koja nas očekuje za tri tjedna u Vukovaru, vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta dodatno je zaoštrio retoriku pozvavši ministra i potpredsjednika Vlade Tomu Medveda na ostavku.

Dok se grad Vukovar priprema za obilježavanje tragičnih događaja iz 1991. godine, napetosti su eskalirale nakon spora oko spomen stupa i povezanih plakata. Polemika se produbila jer je vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pozvao na ostavku ministra i potpredsjednika Vlade Tomu Medveda.

Paul Nicolier, brat vukovarskog dobrovoljca Jean Michela Nicoliera izražavajući podršku plakatu, objasnio je da se ni on ni njegova majka ne protive korištenju bratove slike. To je proturječilo ranijoj izjavi njegove majke Lyliane, koja je pripisana pogrešci u prijevodu. No, umjesto smirivanja strasti, za ovaj incident su se uhvatili Penava i Domovinski pokret koji su odlučili ispolitizirati nadolazeće memorijalne događaje u Vukovaru.

Ministar Tomo Medved osudio je Penavu i Domovinski pokret zbog, kako smatra, pokušaja iskorištavanja situacije za vlastitu korist. Medved je posebno kritizirao korištenje postrojbi HOS-a i imidža Jean Michelle Nicoliera u promotivne svrhe. Izrazio je zabrinutost Penavinom razdornom retorikom te istaknuo potrebu bolje koordinacije između lokalnih i središnjih vlasti te Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Osoba koja je 1992. postala punoljetna, međutim nikad se nije uključio u obranu Domovine

Ivan Penava rođen je u Vukovaru 1974. godine, u vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku i njegov rodni Vukovar, današnji gradonačelnik imao je 17 godina. Iako se velik broj njegovih vršnjaka i sugrađana uključio u obranu, to nije bio slučaj predsjednika DP-a, koji je nakon završetka srednje škole, za trajanja velikosrpske agresije na Hrvatsku upisao kineziološki fakultet u Zagrebu.

Dakle riječ je o čovjeku koji nije sudjelovao u obrani domovine, međutim na krilima publiciteta zadnjih dana, odlučio je hazarderskim potezom baciti ljagu na čovjeka koji se kada je najviše trebalo, staviti na raspolaganje domovini.

“Jedini normalan odgovor je ostavka ministra Tome Medveda. Smeta mu HOS, smeta mu komemoriranje u Vukovaru na način kako to radimo sve ove godine, ne interesiraju ga istina i vrijednosti te slijepo sluša što njegova politička stranka kaže. Ovakve manipulacije se ne sjećam da sam vidio niti u režiji nekih drugih koji su se pokušali igrati vatrom”, rekao je Penava na konferenciji za novinare koju je održao u povodu podnošenja kaznene prijave protiv vrha JNA.

Dok je Ivan Penava bio član veslačkog kluba, Tomo Medved bio je u ratu

Pozadina Tome Medveda otkriva duboku povezanost s povijesnim događajima Domovinskog rata. 1990. godine dragovoljno se prijavljuje u Jedinicu za posebne namjene MUP-a Rakitje. Tijekom cijelog Domovinskog rata služio je Hrvatskoj, pokazujući izuzetnu hrabrost i predanost. Zadobio je tri odvojene ozljede, a najtežu ozljedu dogodila mu se u blizini Dubrovnika 1992. godine kada ga je geler pogodio blizu kralježnice.

Polemika u Vukovaru podsjeća nas na osjetljivost memorijalnih događaja i potrebu zajedništva u sjećanju na žrtve prošlosti. Dok su emocije uzburkane, bitno je da se politički lideri usredotoče na istinsku komemoraciju, a ne na iskorištavanje sjećanja na one koji su patili tijekom Domovinskog rata. Grad Vukovar zaslužuje poštovanje i dostojanstven spomen na svoju herojsku prošlost, bez političkih nesuglasica.

Izvor: Sloboda.hr

Foto: screenshot facebook