bandić, hasanbegović, bruna esih, hdz, andrija mikulić, skupštinaFoto: cropix

Konstituirana je Gradska skupština Grada Zagreba. Za predsjednika je izabran je HDZ-ovac Andrija Mikulić s 26 glasova. Protiv je bilo 20 zastupnika, a pet se suzdržalo.

Kako se doznaje, neposredno prije početka sjednice potpisan je sporazum o suradnji između Bandića, HDZ-a i stranke Brune Esih. Oni čine većinu od 26 zastupnika. Potvrđeno je da umjesto Branka Lustigau Skupštinu ulazi Vjekoslav Jeleč.

“Čovjek nije savršen pa tako ni ja. Radio sam najbolje što sam znao i umio. Ovaj je saziv bitno drugačiji, u ovom trenutku tri stranke čine vladajuću većinu. Ovo je puno veća demokratičnost nego da je samo jedna”, kazao je Mikulić nakon odabira za predsjednika.

Na sjednici je za predsjednicu Mandatnog povjerenstva izabrana Vesna Nađ (SDP), a za članove su izabrani Sandra Švaljek (nezavisna lista), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti),Nenad Matić (Zelena lista) i Mislav Herman (HDZ).

Na dnevnom redu prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine su četiri točke. Uz izbor mandatnog povjerenstva, na dnevnom redu su i izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Sjednica je prvotno zakazana za 10 sati, no odgođena je za 13 sati. Kako neslužbeno doznajemo, zastupnik Bandićeve stranke Branko Lustig danas se nije pojavio na sjednici jer nije pristao dati svoj potpis za promjenu imena Trga maršala Tita.

Prije glasovanje za skupštinsku govornicu javio se i Milan Bandić.

“Nisam se mislio javiti, svima sam javno čestitao, ali sada ću ponoviti da im opet čestitam. Najviše onima koji su bili moji najveći oponenti. Jer da nisu, ja ne bih dobo šesti mandat. Neka samo i dalje ustraju na tome. Moja dva strica su poginula na Sutjesci, dvojica na Bleiburgu. Neću dalje. Sve drugo je plod špekulacija. Rekao sam da se taj trg nazove Trg Republike Hrvatske. Zašto to netko do sada nije napravio? Još 1993. Tuđman je stopirao prijedlog Odbora da se promijeni ime trgu. Povijesne okolnosti bile su takve. Danas su drugačije. Svatko tko je protiv preimenovanja ima problem, ali to nije moj problem”, poručio je Bandić.

Svojim kolegama u Skupštini još je rekao: “Čuvajte se oštre retorike i poprijekih, ostrašćenih rješenja. Kada bismo išli gledati što je tko rekao prije izbora, mnogi bi se posramili. Prošlo je vrijeme u Hrvatskoj da svi mislimo isto.”

Mato Kapović replicirao mu je kako je sklopio relativno povoljan koalicijski sporazum jer bi netko za savez možda tražio i novac dok je promjena imena trga jeftino rješenje.

Na to mu je Bandić kazao: “Vaš govor je govor mržnje. Niste razumjeli bit demokracije.”

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek izjavila je da je neozbiljno u 10 sati pozvati zastupnike na konstituirajuću sjednicu, a da se nije postigao dogovor. “Kao što znamo, imali su određeno vrijeme od zadnjeg pokušaja konstituiranja Gradske skupštine do danas. Očito stvari nisu dogovorene. Pretpostavljam da se radi o daljnjoj političkoj trgovini, daljnjim ucjenama, ne znam o čemu se razgovara, ali bojim da se da to nije u interesu građana Zagreba”, rekla je Švaljek.

“Mislim da su građani Zagreba zaslužili znati jasan stav. Ako ne možemo konstituirati Skupštinu, onda moramo ići na izbore. Ako možemo formirati, hajdemo ju formirati, ali imati činjenicu da će ovako biti stalno”, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Za Mateja Mišića ova je situacija dokaz neuspješne političke trgovine. “Brinemo se za budućnost grada Zagreba jer ova koalicija ne može donijeti ništa dobro”, rekao je.