udba gorenc stjepan crnogorac

Udbaši Gorenc i Mužić okrivljeni su kao naručitelji otmice Stjepana Crnogorca u Salzburgu, prebacivanje u Sloveniju i likvidaciju.

Državno tužiteljstvo u Salzburgu izdalo je nalog za uhićenjem Silvestera Gorenca, bivšega voditelja Službe državne sigurnosti u bivšoj SFRJ, Borisa Mužića, bivšega zamjenika voditelja Službe državne sigurnosti u bivšoj SFRJ, zatim bivšega agenta Mladena Desnice i drugih koje se sumnjiči za ubojstvo Stjepana Crnogorca i njegovo izručenje stranim silama.

U obrazloženju naloga za uhićenje stoji kako su Gorenec i Mužić okrivljeni kao naručitelji nasilne otmice Stjepana Crnogorca u Salzburgu, gdje je bio nastanjen, kao i njegovo deportiranje uz pomoć agenata državne sigurnosti u Sloveniju, te kao nalogodavci njegova ubojstva u Sloveniji 1972. koje su počinile nepoznate osobe.

Okrivljeni su optuženi na temelju svjedočenja jednoga svjedoka, kao i predanih dokumenata o sudjelovanju u istome uz stavljanje dokumenata na sigurno. Uz to je Boris Mužić priznao otmicu i deportaciju žrtve.

U obrazloženju zahtjeva za uhićenjem Državno tužiteljstvo u Salzburgu podsjeća da je zakonski propisana kazna za to kazneno djelo 10-20 godina zatvora za nasilnu otmicu, ili doživotno tamnica za ubojstvo te 10-20 godina za izručenje stranim silama – a zbog svih tih razloga postoji očekivana opasnost od bijega okrivljenih, kao što postoji opasnost zamračivanja činjenica od strane oboje osumnjičenih, odnosno da okrivljenici mogu pokušati utjecati na svjedoke u Austriji i Sloveniji čiji je identitet trenutačno samo djelomično poznat te mogu odstraniti tragove čina i otežati istražni postupak istine.

Okrivljeni Silvester Gorenec saslušan je 17. listopada 2014. na temelju šest mjeseci ranije postavljenoga pomoćnog pravnoga potraživanja u Sloveniji, pri čemu je odmah uskratio dati izjavu i odgovarati na bilo kakva pitanja slovenskih istražnih sudaca.

Optuženi Boris Mužić nije se pojavio na saslušanju unatoč pozivu na temelju pomoćnoga pravnog potraživanja od 6. svibnja 2014.

U napomeni obrazloženja njihova uhićenja naznačeno je i kako je Silvestra Gorenca 20. travnja 2015. Prizivni sud u Munchenu pozvao kao svjedok na saslušanje u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića, ali da se on nije odazvao.

roman leljak bujica hasanbegović

Kaznenu prijavu protiv Gorenca i Mužića Državnome tužiteljstvu u Salzburgu podnio je slovenski povjesničar Roman Leljak i to na temelju originalnih dokumenata koje je pronašao u Državnome arhivu Republike Slovenije. Daljnje prijave preuzeo je Ured za ustavnu sigurnost u Salzburgu, a radi kaznene prijave i predanih dokumenata iz Državnoga arhiva, Roman Leljak je saslušan kao svjedok 23. veljače i 13. svibnja 2015.

Silvestar Gorenc optužen je da je kao voditelj Službe državne sigurnosti u bivšoj SFRJ u prvoj polovici 1972. naredio protupravnu i nasilnu otmicu Stjepana Crnogorca iz Salzburga, te njegovu deportaciju na državni teritorij današnje Slovenije (3.7.1972.) uz nepoštivanje državnoga suvereniteta Austrije od strane djelomično imenom poznatih državnih agenata.

Boris Mužić, kao tadašnji zamjenik voditelja Službe državne sigurnosti za Republiku Sloveniju, bio je zadužen za operativno provođenje i izvršenje djela otmice, deportacije i saslušavanje žrtava, zajedno s agentom Mladenom Desnicom i drugim agentima. Otmica i deportacija Crnogorca iz Salzburga u Sloveniju izvršena je po profesionalnim metodama tajne službe i provedena od strane državnih organa Jugoslavije zbog toga što jedno zakonito izručenje od strane SFRJ ne bi bilo uspješno.

U vrijeme otmice Crnogorac je bio u svome stanu u Salzburgu znajući da mu je život u opasnosti. Od 3.7.1972. do 21.7.1972. Stjepan Crnogorac bio je ispitivan od strane agenata službe za državnu sigurnost u njihovim prostorijama u Ljubljani/Sloveniji. Poslije 21.7.1972. ne postoje više nikakvi zapisi o sudbini Stjepana Crnogorca, tako da se od sadašnjih rezultata mora polaziti od toga da je Crnogorac još u srpnju 1972. ubijen na nepoznat način i od nepoznatih počinitelja, pri čemu je nalog za likvidaciju došao od Silvestra Gorenca, kao voditelja državne sigurnosti i Borisa Mužića, i to u Sloveniji.

Sestra Bernardina pisala Tomislavu Karamarku

Slovenski publicist Roman Leljak koji je razotkrio slučaj Udbina ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Crnogorca i koji je u Austriji podnio prijave protiv čelnika slovenske Udbe za koje je otkrio da su odgovorni za tu smrt, danas ističe da je veliku pomoć u realizaciji ovoga posla pružio današnji predsjednik HDZ-a, a tadašnji ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko.

udba gorenc stjepan crnogoracSestra pokojnoga Stjepana Crnogorca, časna sestra Bernardina, poslala je 6. kolovoza 2006. pismo Tomislavu Karamarku u kojemu ga moli da njegova službe poduzme istražne radnje oko okolnosti nestanka njezina brata.

Izvještaj Karamarkove službe potvrdio je njezine sumnju da je Udba organizirala njegovu otmicu i likvidaciju, ali da Crnogorac nije završio u Hrvatskoj, dakle da nije predan Hrvatskoj, što je bilo od velike pomoći tijekom austrijske pripreme ovih optužnica.

Izvještaj SOA-e postao je dio austrijske optužnice protiv slovenskih čelnika Udbe, potvrdio je Roman Leljak.

Autor: Andrea Černivec/Maxportal