Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite predstavio je nove epidemiološke mjere. Prema novim mjerama, za okupljanja kao što su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela, broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu moraju biti osigurana četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Marin Veršić, novinar Al Jazeere Balkans, na konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske postavio pitanje vezano uz boravak vjernika u crkvama. Nakon što je dobio odgovor isto pitanje ponovio je još dva puta.

Niti nakon što mu je ministar tri puta objasnio kako se izračunava točan broj prisutnih, Veršić nije uspio razumjeti koliko ljudi smije biti u crkvi, ali i bilo kojem drugom okupljanju.

“Sa svetim misama, koje je pravilo, postoje li ikakva ograničenja?”, pitao je Veršić.

Ministar Božinović je pojasnio da su propisana ograničenja i da vjerski obredi pripadaju okupljanjima te da se treba osigurati najmanje četiri kvadratna metra po osobi.

“Imate ukupnu površinu dijeljenu s četiri kvadrata i dobijete taj broj i taj broj treba biti istaknuti ispred svih tih objekata gdje se održavaju okupljanja”, pojasnio je Božinović.

Novinaru Al Jazeere opet nije bilo jasno.

“A unutar crkve ih može biti koliko?”, pitao je Veršić.

“Sad sam vam odgovorio. Ja govorim jedno Vi zaključujete drugo. Preslušajte pa će Vam biti jasno. Rekao sam vam, imate površinu podijeljeno s četiri kvadrata i dobijete broj osoba”, ponovio je još jednom Božinović.

Veršić je nakon toga ponovno upitao: “Znači tamo se smije ograničiti broj vjernika?”

Božinović i nekolicina prisutnih su se nasmijali nakon trećeg pitanja, a onda je ministar rekao: “Vidim da je drugim kolegama jasno pa ih pitajte, mogu vam treći put ponoviti isto.”

Na Linkedin profilu Marina Veršića pronašli smo podatak da je dotični novinar navodno završio i fakultet. Pitamo se kako.

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal.hr