Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je snimke objavljene o postupanju hrvatske policije prema migrantima.

– Ne mogu konkretno komentirati. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina jučer je nakon saznanja odredio stručni tim koji je danas već na terenu i koji ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao, gdje se dogodilo. Puno je tu pitanja. Što se tiče ranijih takvih objava pa i stranih medija, mi smo na svaku reagirali priopćenjem, u kojem smo iznijeli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo, poručuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Dodaje da su iznijeli puno činjenica o radu policije.

– Želim reći, i tada i danas i ubuduće da, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvijek, kada ima dokaze, poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike.

Vodi se rasprava o vanjskoj kontroli granica

Dodaje da Hrvatsku već godinama štiti svoje vanjske granice, time i granice EU-a. 

– Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri jer je to naš izbor. Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom. Znate to i sami.

Kaže da se u ovom trenutku u EU-u vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo.

– Mi imamo situaciju da se na migrante primjenjuju pravila donesena 1951. zbog izbjeglica. Europa mora naći održivo rješenje jer hrvatska policija i danas i sinoć štiti granicu od ilegalnih ulazaka.

“Mogući novi migrantski valovi na proljeće”
Dodaje da hrvatska policija štiti svoju granicu od ilegalnih ulazaka, sukladno zakonima i schengenskim obvezama.

– Moguće je na proljeće očekivati nove veće migrantske valove, s obzirom na ono što se događa na Bliskom istoku te Afganistanu. Sutra ćemo u Luksemburgu razgovarati o novim pravilima kontrole na vanjskim granicama.

Govorio je i o inicijativi Litve da se dignu fizičke granice.

– Vi znate da mi nismo skloni tome, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Dodaje da će i u ovom slučaju kao i ranijim slučajevima, utvrditi što se sve eventualno dogodilo.

– Onda će se odlučivati o daljnjim koracima.

“Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?”
Ministru Božinoviću postavljeno je i pitanje postoji li operacija ili jedinica pod nazivom “Koridor” u sustavu policije.

– Što se tiče angažmana hrvatske policije, mi dnevno, tako reći, izvješćujemo o tome da je zaustavljen ili kamion, kombi ili osobni auto s krijumčarima koji za novac prevoze migrante preko teritorija Hrvatske. To je ozbiljna operacija. Samo ove godine uhićeno je 668 krijumčara. Uzmite da je svaki od njih prevozio od možda 5 do 50 migranata. Vidite o kakvom se tu obimu radi. Policija nije angažirana samo na granici već i na zaustavljanju sumnjivih vozila.

Sve što se radi, radi se u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima, dodaje Božinović ističući da ako se utvrdi prekoračenje ovlasti, da će oni biti kažnjeni.

– Mi godišnje kaznimo i do 400 naših pripadnika.

“Ne planiramo nove mjere”
Na pitanje, ako se utvrdi autentičnost snimki, hoće li to biti i njegova odgovornost, Božinović kaže.

– Zašto bi bila moja osobna odgovornost? Vi možete tu tezu vrtjeti na ovaj ili onaj način. Činjenica je da nitko nema nikakvu naredbu da koristi silu, osim u onim slučajevima koji su zakonom propisani. Što se tiče granice, uglavnom se radi o situacijama gdje to nije propisano zakonom. Prema tome, pustite da istraga svoje pokaže. Možemo biti zadovoljni sa stanjem sigurnosti u RH i da policija postupa u skladu s nacionalnim i međunarodnim pravilima.

Komentirao je i epidemiološku situaciju koja se pogoršava.

– Ide sezona kada će ljudi više boraviti u zatvorenim prostorima. To je uvijek prilika da sugrađane podsjetimo na činjenicu da prostori koji se ne prozračuju, nedovoljno ventiliraju, da jesu rizik za širenje koronavirusa. Što se tiče novih mjera, u ovom trenutku mi ih ne planiramo, niti o njima razgovaramo, zaključuje.