Vrhovni sud izrazio je nezadovoljstvo što ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nisu reagirali na nedjeljni palež automobila osječke sutkinje Vlaste Šimenić Kovač .

Najviši sud u priopćenju ističe da ministri, tri dana nakon što je sutkinji na Uskrs zapaljen automobil, nisu izdali priopćenje o incidentu, niti su osudili ”ovaj nemio događaj koji je po svemu sudeći povezan sa suđenjem”.

”Na taj način stvara se dojam u javnosti da predstavnici izvršne vlasti obezvređuju sudbenu vlast, doživljavaju je kao drugorazrednu te se ne brinu za sigurnost sudaca, ne samo kao građana RH, već i kao nositelja jedne od tri ravnopravne grane države vlasti”, stoji u priopćenju.

Vrhovni sud dodaje da izostanak bilo kakve reakcije nadležnih ministara ”može u postojećoj situaciji nezadovoljstva sudaca postojećim stanjem u sudstvu i položajem sudaca u društvu pridonijeti tome da se taj dojam kod sudaca pojača”.

Udruga hrvatskih sudaca u ponedjeljak je najoštrije osudila namjerno paljenje osobnog automobila sutkinji osječkog Županijskog suda Vlasti Šimenić Kovač, ističući  kako je riječ o ”zločinu počinjenom zbog sudačkog poziva koji ona obnaša”.

“Najoštrije osuđujemo zločin počinjen prema sutkinji Županijskog suda u Osijeku Vlasti Šimenić Kovač, zbog sudačkog poziva koji obnaša. Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač profesionalno, pošteno i časno dugi niz godina obnaša sudačku dužnost u Kaznenom odjelu Županijskog suda u Osijeku”, priopćeno je iz Udruga hrvatskih sudaca (UHS). 

Svi koji djeluju u javnom medijskom prostoru morali bi biti svjesni posljedica svojih izjava kada govore o sucima, ističu iz UHS-a.  

“Sutkinji Šimenić Kovač pružamo kolegijalnu potporu i vjerujemo da će počinitelji zločina brzo biti procesuirani i odgovarati za svoj zločin”, poručili su iz Udruge hrvatskih sudaca, u priopćenju koje je potpisao predsjednik UHS-a, sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec.

U namjerno izazvanom požaru u nedjelju, na Uskrs, u središtu Osijeka izgorio je BMW sutkinje Šimenić Kovač. Dojava policiji da u središtu grada gori automobil, stigla je malo iza 6 sati.

Požar su ugasili pripadnici osječke Javne vatrogasne postrojbe. Automobil je u potpunosti izgorio, a oštećeno je i vozilo koje je bilo parkirano uz njega. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar izazvan ljudskom radnjom, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje, kako bi se utvrdile sve okolnosti ovoga događaja, priopćila je u nedjelju osječko-baranjska Policijska uprava. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Sutkinja osječkog Županijskog suda Šimenić Kovač, proteklih nekoliko godina vodila je niz u javnosti vrlo eksponiranih sudskih postupaka i Uskočkih predmeta.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds