Vrhovni sud donio je prvu odluku o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije švicarskog franka, izvijestila je u utorak udruga Franak poručujući da je to veliki iskorak ususret novoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje.

Vijeće Vrhovnog suda je 15. studenog 2022. odbacilo reviziju Privredne banke Zagreb i potvrdilo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci, kojom je utvrđeno da banka mora vratiti 6600 eura preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate potrošaču s konvertiranim kreditom.

Banka je problematizirala postojanje pravnog interesa za podnošenje tužbe za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredbi ugovora nakon sklapanja dodatka ugovora o kreditu.

Vijeće Vrhovnog suda nije ulazilo duboko u meritum problema nego se pozvalo na već donesene odluke Vrhovnog suda o pravnom interesu potrošača s konverzijama pa konkretno rješenje govori da potrošač ima pravo na preplaćene kamate koje je već dobio na sudu u Rijeci, kažu u udruzi.

Vrhovni sud se pritom pozvao na odluku od 12. veljače 2019. u kojoj je izraženo pravno shvaćanje kako sama činjenica da su stranke sklopile dodatak ugovoru o kreditu na temelju izmijenjenog Zakona o potrošačkom kreditiranju ne znači da je korisnik kredita izgubio pravni interes za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredbi ugovora o kreditu, kažu u udruzi Franak.

Udruga pritom navodi obrazloženje Vrhovnog suda, koji je zaključio da je shvaćanje izraženo u pobijanoj odluci podudarno sa shvaćanjem Vrhovnog suda izraženim u citiranoj i brojnim drugim odlukama pa nema razloga za intervenciju revizijskog suda za ujednačavanje sudske prakse.

U udruzi smatraju da Vijeće Vrhovnog suda na sjednici 15. studenoga 2022. nije htjelo ulaziti u sami meritum prava na obeštećenje, svjesno činjenice da će se na Vrhovnom sudu dogoditi sjednica Građanskog odjela na kojoj se mora donijeti pravno shvaćanje.

“S velikim optimizmom očekujemo novu sjednicu Građanskog odjela Vrhovnog suda na kojoj će se konačno zaključiti pravne dileme oko pitanja punog obeštećenja za potrošače s konverzijama”, poručili su iz udruge koja je za 1. travnja najavila prosvjed ispred Vrhovnog suda na Zrinjevcu.

Najavili su također za 8. ožujka javne tribine u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Dubrovniku radi informiranja građana temeljem kolektivne zaštite interesa i prava potrošača korisnika kredita u švicarskim francima.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo