Dr. sc. Ivo Turk s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar rekao je za HTV kako je Hrvatska baštinik loše demografske politike te da se stvari moraju trajno mijenjati kako bi se zaustavilo demografsko opadanje.

Stopa fertiliteta u Hrvatskoj je posljednji put bila viša od 2 djeteta po ženi prije 56 godina, odnosno 1967. godine i otada se kontinuirano smanjuje. Danas je ona pala na 1.45, dok je prosjek u Europi 1.48, a u Europskoj uniji 1.53.

Turk tvrdi da su demografski procesi dugotrajni te da se ne može sve svesti na jednu vlast jer kod nas ovakvi procesi traju od 60-ih godina prošlog stoljeća.

“Demografi u Hrvatskoj već 70-ih godina počeli su pisati da će nam se ovakva situacija dogoditi, ali malo tko ih je slušao. Mi smo baštinici loše demografske politike dugi niz godina”, istaknuo je. Smatra kako bi primarno bilo dobro vratiti iseljenike u Hrvatsku. No, kako kaže, to je iluzorno jer svi koji odu rijetko se vraćaju. “U Hrvatskoj treba prije svega poboljšati ekonomsku i društvenu situaciju koje su trenutno nestimulativne za mlade te upravo zato odlaze”, naglasio je.

Naveo je kako je Europa “najstariji” kontinent i ima stopu fertiliteta ispod 2.1, a to je stopa koja omogućava obnovu stanovništva. “Zapadna Europa ima bolje demografske pokazatelje od istočne Europe”.

“Odlazi nam obrazovano stanovništvo”

“Mi smo u prirodnoj depopulaciji od 1991. godine. To znači da otada do danas Hrvatska bilježi više umrlih nego rođenih, što će se nastaviti. Vjerojatno će se početi useljavati stranci, a Hrvati i dalje iseljavati. Supstitucija stanovništva se polako događa”, naglašava. Dodaje kako je naša tragedija što gubimo obrazovano stanovništvo. Kako kaže, Hrvatska puno ulaže u obrazovanje građana, a oni odlaze iz zemlje.

Turk ističe kako je Hrvatska jedno od “najstarijih” društava u Europi i da to sa sobom nosi niz problema.

“Staro stanovništvo treba povećanu medicinsku skrb jer više obolijeva, veliki izdaci su za mirovine što se izdvaja iz državnog proračuna te se postavlja pitanje kako ga puniti. Mi imamo indeks starenja 156.2, što znači da na 100 mladih stanovnika u dobi od 0 do 19 godina ide 156 onih koji su stariji od 60 godina. U takvim zemljama ne može se očekivati ekonomski razvitak.”

“Strašno je kada vidimo zadnji popis stanovništva koji govori kako nas ima, nikada manje, ispod 4 milijuna. Demografska problematika je strateška problematika Hrvatske i to bi trebalo biti iznad politike i glede tog pitanja trebao bi postojati konsenzus svih stranaka”, istaknuo je.

Turk je zaključio kako gradovi načelno imaju bolje demografske podatke od ruralnih prostora. Smatra da je hrvatski ruralni prostor demografski uništen, a to se ponajviše odnosi na istočnu i gorsku Hrvatsku.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Screenshot