Gordan Lauc piše o tome kakav je imunitet nakon preboljenja.

“Nature Microbiology, jedan od vodećih znanstvenih časopisa objavio je danas rezultate velikog istraživanja imuniteta nakon preboljenog COVID-19. Ukratko, imunitet stečen prebolijevanjem je vrlo dugotrajan i vrlo snažan. Do sada je prikupljeno dovoljno vrlo čvrstih dokaza da tu tvrdnju možemo smatrati znanstvenom istinom.

Preporuke da se oni koji su preboljeli COVID-19 trebaju cijepiti nemaju utemeljenje u znanosti, već su to isključivo marketinške poruke proizvođača cjepiva. Ako takve marketinške poruke netko pretvori u bilo kakav oblik prisile, treba se zapitati zašto se to dogodilo i pozorno ispitati je li u pitanju korupcija na nekoj razini (znanstvenika, stručnjaka, ili političara uključenih u tu odluku)”, ističe Lauc koji je komentirao i izjave ministra Davora Božinovića.

“Iako se iz medija teško može dobiti taj dojam, ministar Božinović je jedan od najzaslužnijih za to što Hrvatska nije potonula u mrak koronafašizma. Međutim trenutno ili on obmanjuje nas, ili je netko obmanuo njega.

Danas je rekao da su ‘covid-potvrde spriječile 125,000 zaraženih da dođu na posao’. To je potpuno krivo. TESTOVI su bili ti koji su spriječili 125,000 zaraženih da dođu na posao. Covid-potvrde su OMOGUĆILE da brojni zaraženi dođu na posao zato što im covid-potvrda omogućava da se ne moraju testirati samo zato što su cijepljeni. Danas potpuno sigurno znamo da je nekoliko mjeseci nakon cijepljena zaštita od zaraze omicronom oko 0%. Dakle nikakva.

Cijepljeni i necijepljeni imaju gotovo identičan rizik zaraze, a upravo zbog covid-potvrda (a dijelom i bolje zaštite koje daje prebolijevanje) upravo su cijepljeni u brojnim zemljama bili češće zaraženi od necijepljenih. Cijepljenje ne smije biti razlog za netestiranje”, napisao je Lauc.

Izvor: Sloboda.hr