Anne Frank

Dnevnik Anne Frank dostupan je online u integralnom obliku. Na internetu su ga objavili u izvornom izdanju na nizozemskom francuski sveučilišni profesor Olivier Ertzsched i francuska parlamentarka Isabelle Attard. Pothvat je bio moguć zahvaljujući isteku autorskih prava: Anna Frank umrla je u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. Budući copyright istječe 70 godina od smrti jednog autora, od 1. siječnja 2016 poznati dnevnik trebao bi biti slobodan za objavljivanje.

Uvjet je, prije svega, obvezujući: naime, u ovom pitanju postoji pravna bitka koju je otpočela Zaklada Anne Frank iz Basela, koja raspolaže copyrightom knjige. Prema tvrdnjama iz Zaklade, otac djevojke Otto Frank, preminuo 1980., smatra se suautorom teksta. Dakle, prava bi prema tome trebala isteći 2050., ne ove godine. Potez Zaklade Anna Frank nije posve nevažan: kada je Otto Frank dnevnik prvi put objavio u 1947. potvrdio je u predgovoru da je tekst napisan između 1942. i 1944. u potpunosti od strane njegove kćeri. Sada Zaklada otkriva da čovjek nije bio tek urednik publikacije već i autor.

Prema urednicima Zaklade, čovjek je kreirao jedno „novo djelo“, „jednu vrstu kolaža“. Francuska odvjetnica Agnes Tricoire, specijalizirana u pravima intelektualnog vlasništva, rekla je da „ako prihvatimo argumente zaklade, znači da se lagalo godinama u tvrdnji da je Anne Frank jedina autorica dnevnika“. Stvar koju, između ostaloga, razni povjesničari revizionisti tvrde već neko vrijeme, ulazeći svojevremeno u gorka kulturološka i sudska osporavanja s ocem i nositeljima prava na djelo. Potez zaklade mogao bi ponovno otvoriti ove polemike i pokazati se kao veliki boomerang za Zakladu Anna Frank.

Autor: Giorgio Nigra / ilprimatonazionale.it