glavašević, sdpFoto: Snimka zaslona

Bojan Glavašević je u ime kluba SDP-a zatražio stanku zbog ‘Odnosa Vlade RH o odnosu prema žrtvama holokausta’. Stanka u trajanju od 10 minuta je odobrena, nakon čega je iznio svoje stavove.

Predsjednik Sabora Božo Petrov na početku dana u Saboru pozvao je zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama nacističkog režima.

‘Ovaj dan izaziva najdublje i najplementije emocije. Danas se sjećamo pogroma kada su ubijeni milijuni ljudi s vjerom i nadom da čovječanstvo više nikada neće svjedočiti takvim zločinima. Na današnji dan oslobođen je Auschwitz. Molimo se i klanjamo za sve žrtve koncentracijskih logora. Uzdamo da će nestati svaka diskriminacija po bilo kakvoj osnovi nestati. Dan sjećanja na holokaust prisjećamo se svih onih koji su doživjeli patnju. Ono što možemo i što smo dužni učiniti jest obratiti pozornost na obrazovnu dimenziju te promovirati istinu. Iskreno želim da se nikada nešto slično ne dogodi u bilo kojem dijelu svijeta’, rekao je među ostalim Božo Petrov, predsjednik Sabora.

Bojan Glavašević je potom u ime kluba SDP-a zatražio stanku zbog ‘Odnosa Vlade RH o odnosu prema žrtvama holokausta’.

‘Na današnji 1945. godine Crvena armija oslobodila je Auschwitz. Ovaj dan se obilježava u Europi u spomen na sve žrtve nacističkih režima. Kako Hrvatska pamti nevine žrtve? Jesmo li u tome vjerodostojni? Na našu sramotu nismo. Na našu sramotu u 2017. godini u Jasenovcu stoji ploča s natpisom pod kojom su ubijane tisuće nevinih. U Šibeniku ravnatelj jedne škole zabranjuje izložbu o ‘Anne Frank’. Koordinacija Židovskih općina odlučila je ne sudjelovati s Vladom u obilježavanju ovoga dana. Premijer Plenković je u Izraelu pokušao amortizirati ovu sramotu. Brkić se umio svetom vodom, posadio maslinu na Svetoj gori. Umetnuo je papirić. Nadam se da je na njemu bilo i ime Anne Frank. Barišić nije smijenio ravnatelja koji je zabranio izložbu o ‘Anne Frank’. Ako ministar Barišić ima dilemu oko toga pitanja, neka se obrati Koordinaciji židovskih općina. Ovo je još jedan razlog za smjenu. Takav čovjek ne zaslužuje biti ministar u Vladi RH. Smijenite ministra Barišića i ravnatelja Belamarića i učinit ćete svijet boljim’ rekao je Glavašević.

Hrvatski sabor sjednicu je potom nastavio raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti svjedoka kako bi se osobama u programu zaštite omogućilo zadržavanje “prikrivenog identiteta” nakon prestanka zaštite.

Osobama koje su duže vrijeme u nekoj drugoj državi imale boravak, zdravstveno osiguranje, školovale se ili radile, oduzimanje “prikrivenog identiteta” nakon prestanka programa zaštite predstavljao je izniman problem i povredu ljudskih prava te se zbog toga pristupilo izmjenama navedenog zakona.

Sabor bi u petak trebao glasovati i o dosad raspravljenim točkama.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr