Domovinski Pokret se suočava s ozbiljnim problemima, popularnost u anketama počinje padati, saborski zastupnici napuštaju ih kao na pokretnoj traci, a možda i najveći problem za DP trenutno jest manjak koalicijskog potencijala.

Putem svoga neslužbenog glasnogovornika Velimira Bujanca već dvije godine napadaju se ostali politički akteri. Most i Hrvatski suverenisti gledateljima tog voditelja predstavljeni su kao najveći problem i najveći neprijatelji na političkoj sceni i sada to počinje dolaziti na naplatu.

Sve se glasnije govori o zajedničkom izlasku na izbore Mosta i Suverenista, ali zbog neprestanih napada Velimira Bujanca na te dvije stranke, a sve uz blagoslova DP-a, u tom bloku za stranku Ivana Penave nema mjesta, čega su i sami postali svjesni pa su odlučili primijeniti drugu taktiku.

Zadnjih tjedana predsjednik DP-a Ivan Penava i dopredsjednik stranke Mario Radić putem medija počeli moralno ucjenjivati Most kako bi ih prisilili na suradnju i zajednički izlazak na izbore. Tako je Mario Radić gostujući u Press klubu Tihomira Dujmovića prije nešto više od dva tjedna izjavio: ‘Penava je pružio ruku gospodinu Petrovu i pozvao ga na pregovore, da bi Petrov, Grmoja, Raspudić izjavili kako idu samostalno, iako je njihova glavna mantra kako žele rušiti HDZ. Ako zaista želite napraviti to da HDZ dobije manje mandata, onda moramo ići zajedno jer to naši birači traže.”

U nastavku je prozivao Most da planira koaliciju sa strankom Možemo! i naglašavao sve nelogičnosti oko takve suradnje temeljene na sad već famoznom “ideološkom moratoriju”. ‘‘Raspudić je rekao kako će izabrati novog čelnika HRT-a. Koju će politiku provoditi? Hoće li biti transrodni crtići ili će ipak možda Thompson pjevati? Kako ide taj ideološki moratorij? Ideologija je da imate, znamo čiju franšizu – Možemo, takvih Podemosa ima po cijelom svijetu – Soroševa jedna te ista priča,” naglašava Radić u istoj emisiji.

Penava se istovremeno nudi HDZ-u i SDP-u

Međutim, očito u DP-u ili postoji nesuglasje oko strategije za izlazak na izbore ili je dogovoreno kako će dopredsjednik Radić zastupati tvrdolinijašku desnu stranu, dok će predsjednik Penava biti pragmatičniji i nuditi se svima za suradnju.

Tako je Ivan Penava prije nekoliko dana u intervjuu za Novi list rekao je: “Ne, sigurno neću izjaviti da apriorno nećemo s HDZ-om. Znamo sve o HDZ-u, korupciji i ostalom…”

Tom je izjavom Penava raspirio dosta vatre i kako kažu neki kolege iz drugih medija “politički se outao” i tako više manje potvrdio da njegova stranka na iduće izbore ne izlazi s Mostom, između ostalog zbog Mostovog prozivanja Pavla Vujnovca i PPD-a. Tom je prilikom Penava napade na PPD i Vujnovca poistovjetio s napadom na Republiku Hrvatsku, zbog čega ga je Nikola Grmoja iz Mosta prozvao na Twitteru.

Usprkos svemu dosad navedenom predsjednik DP-a sinoć je gostovao u Press Klubu Tihomira Dujmovića te tom prilikom izjavio da mu je prihvatljiva suradnja s Peđom Grbinom i SDP-om, čemu se sami možete uvjeriti u priloženom videozapisu.

Sve je izglednije kako je Domovinski pokret spreman na sve kako bi politički preživio idući izborni ciklus.

youtube: Z1 Televizija

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list/Novi list

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/es