Samo nekoliko tjedana nakon što je odslužila dva i pol godišnju kaznu, njemački sud je u srijedu ponovno osudio 92-godišnju njemačku spisateljicu Ursulu Haverbeck zbog dovođenja u pitanje postojanje holokausta.

Povod za ponovnu osudu bio je 15-minutni video intervju iz 2018. godine u kojemu je Ursula Haverbeck dovodi u pitanje službenu verziju hokokausta te je pozvala na “rad da se ta laž, teret duga”, koji želi na njemačkome narodu, “ukine”. Haverbeck poriče industrijski organizirano masovno ubojstvo šest milijuna Židova. Haverbeck kaže da nikada nije dobila odgovor na pitanje “gdje je pobijeno plinom šest milijuna Židova”.

U Njemačkoj je uobičajeno da se ljudi puštaju nakon odsluženja dvije trećine kazne. No, novinska agencija DPA izvijestila je da je državni sud u Bielefeldu, gdje je ona u zatvoru, rekao u srijedu da je odlučio da neće pustiti Haverbecka u siječnju. Nije dalo razloge za odluku.

Inače, studenome 2016. godine, okružni sud u Verdenu osudio je Ursulu Haverbeck na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci zbog negiranja holokausta. Njezin odvjetnik tvrdio da je kazna povrijedila njezinu slobodu izražavanja i pozvao je da ju se oslobodi. Umjesto slobode, na drugostupanjskoj presudi Ursula Haverbeck je osuđena na čak dvije i pol godine zatvora zbog negiranja holokausta i poticanja drugih na taj isti “zločinački” čin. Tu je kaznu odslužila samo nekoliko tjedana nakon što se ponovno u srijedu osuđena na godinu dana zatvora.

Izvor: Sloboda.hr