Njemačka planira uvesti radnu obvezu za podnositelje zahtjeva za azilom, javljaju njemački mediji.

– Trenutna pravila moraju biti promijenjena kako bi se uvela obveza rada za podnositelje zahtjeva za azilom odmah nakon dolaska iz prihvatnih centara u smještaje u gradove, stoji u dokumentu koji bi premijeri saveznih pokrajina nakon sjednice u četvrtak trebali poslati saveznoj vladi.

U dokumentu se nadalje navodi kako je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, nedopustivo da mnoge izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom ne stoje na raspolaganju tržištu rada.

– Čekanje na tečajeve jezika i integracije ne smije više biti isprika za odlaganje integracije u tržište rada, stoji u dokumentu kojeg, prema navodima Augsburger Allgemeine Zeitunga, podržavaju i one savezne pokrajine u kojima je na vlasti vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Nova regulativa bi gradovima i općinama omogućila slanje podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica na društveno koristan rad.

Uvode se bonovi za hranu umjesto gotovine?

U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koje su odgovorne za smještaj i skrb izbjeglica, traži se također mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca.

Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sustava jer vjeruju da bi to smanjilo poticaje za izbjeglice, koje velikom većinom izabiru Njemačku kao konačno odredište nakon dolaska u Europsku uniju upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica.

Između ostalog se želi spriječiti i odljev gotovine, koju mnogi izbjeglice šalju u zemlje porijekla.

– Uvođenjem novčane karte za hranu i robu bi se spriječio odljev novca u inozemstvo, rekao je ministar unutarnjih poslova Tiringije Georg Maier.

Politika prema useljenicima je postala jedna od najvažnijih unutarnjopolitičkih tema u Njemačkoj, što pokazuje i uspjeh desno-populističkog AfD-a. Do kraja godine broj izbjeglica u Njemačkoj bi mogao dosegnuti rekordne brojke iz godina izbjegličke krize 2015./2016.

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr
Foto: AFP