VISOKI kazneni sud (VKS) potvrdio je presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je pakistanski državljanin Muhammad S. (27) osuđen na 12 godina zbog ubojstva Siniše V. (52) u zagrebačkom tramvaju linije broj 6 u rujnu 2021. godine. Muhammad S. se, prema optužnici, 18. rujna 2021. oko 9 sati, tijekom vožnje u tramvaju linije broj 6, na Mostu mladosti u Novom Zagrebu, porječkao s putnikom Sinišom V., nakon čega je svađa prerasla u fizički sukob.

U jednom trenutku, Muhammad S. je izvadio kuhinjski nož i njime u vrat ubo Sinišu V., koji je na mjestu preminuo. Pakistanski državljanin je potom izašao iz tramvaja te je isti dan otputovao u Italiju gdje je nakon dva mjeseca uhićen po tjeralici koja je za njim u međuvremenu raspisana.

Uhićen u Firenzi

Uhićen je u Firenzi, a policija ga je otkrila putem njegovog mobitela. Muhammad S. je došao u Hrvatsku 2017. kao ilegalni imigrant te je pri ulasku u Hrvatsku pao pod vlak i izgubio nogu. Prizivni sud je, ne navodeći identitet optuženika, zaključio da je prvostupanjski sud, protivno tvrdnjama Muhammada S., pravilno utvrdio činjenično stanje.

VKS je precizirao da je Muhammadu S. pravilno kao olakotno cijenjeno iskazano žaljenje, smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela, dosadašnja neosuđivanost, njegov raniji život, vrlo teški životni uvjeti, okolnost da je ostao bez noge te da je bio žrtva psihičkog i fizičkog nasilja, kao i da je ”svjedočio na putu koji je prošao i smrti svog prijatelja”.

Prizivni sud je dodao da je Muhammadu S. kao otegotno cijenjen značajan stupanj kriminalne volje i bezobzirnost te okolnost da je ”brzo i spretno” napustio mjesto zločina te u roku dva dana pobjegao iz Hrvatske.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: UNHCR